Δυσκοιλιότητα; Αντιμετώπισέ τη με σωστή διατροφή

Σε ταλαιπωρεί η δυσκοιλιότητα; Ευχάριστα νέα, μπορείς να την αντιμετωπίσεις με φυσικό τρόπο, με μερικές αλλαγές στη διατροφή σου. Μάθε πώς!

 

 

Όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν περιστασιακά δυσκοιλιότητα, αλλά για μερικούς το πρόβλημα είναι επίμονο και δυσάρεστο. Έχεις δυσκοιλιότητα όταν οι κενώσεις σου είναι λιγότερες από ό,τι συνήθως και όταν γίνονται με δυσκολία. Στην πραγματικότητα, οι κινήσεις των μυών του εντέρου σου γίνονται λιγότερο έντονες κι έτσι τα κόπρανα γίνονται πιο ξηρά και δεν μεταφέρονται εύκολα στον εντερικό σωλήνα.

Τα πιο συνηθισμένα αίτια της δυσκοιλιότητας είναι η διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες ή υψηλή σε λιπαρά, η έλλειψη άσκησης και η μειωμένη πρόσληψη υγρών. Επίσης δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα φάρμακα, αλλά είναι συχνή και στην εγκυμοσύνη, ενώ πολλά άτομα την εμφανίζουν όταν αλλάζουν περιβάλλον, π.χ. σε διακοπές.

Στην ήπια μορφή της η δυσκοιλιότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στη διατροφή σου και συγκεκριμένα με αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μέσα από τις τροφές. Οι φυτικές ίνες βοηθούν καθώς επιταχύνουν τη διαδικασία της πέψης. Γενικότερα ωφελούν την υγεία σου και θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η Αμερικανική Διαιτητική Ένωση προτείνει την κατανάλωση 25 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες.

 

Αλλαγές στη διατροφή σου για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

 

Πρόσθεσε λαχανικά & φρούτα στη διατροφή σου – Φάε 2 κούπες φρούτα και 2 κούπες λαχανικά καθημερινά! Πρόσθεσέ τα σε σάντουιτς, φάε σαλάτες, φτιάξε σνακ από φρούτα, φρουτοσαλάτες, πρόσθεσε αποξηραμένα φρούτα στα δημητριακά του πρωινού σου κτλ.

Επίλεξε την ολική άλεση – Θα αυξήσεις την κατανάλωση φυτικών ινών εάν αντικαταστήσεις τα λευκά προϊόντα με προϊόντα ολικής άλεσης, π.χ. καστανό ρύζι, ψωμί και μακαρόνια ολικής άλεσης, δημητριακά ολικής άλεσης κτλ.

Φάε όσπρια – Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν την πέψη σου.

Πιες υγρά – Με βασιλιά το νερό, τα υγρά θα βοηθήσουν πολύ την πεπτική διαδικασία. Μπορείς επίσης να επιλέξεις χυμούς ή και γάλα, αλλά μείνε μακριά από ζαχαρούχα αναψυκτικά!

 

Συμβουλή!

Εάν δεν έχεις συνηθίσει σε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες καλύτερα να κάνεις τη μετάβαση σταδιακά, προσθέτοντας κάθε μέρα λίγη ποσότητα, για να αποφύγεις δυσάρεστα συμπτώματα, όπως φούσκωμα και αέρια. Ο οργανισμός σου ίσως χρειαστεί λίγες μέρες να προσαρμοστεί.

 

Μην αμελείς τη γυμναστική!

Η τακτική άσκηση δε βοηθά μόνο τη σιλουέτα σου και τη φυσική σου κατάσταση, αλλά και το έντερό σου! Γυμνάσου 3-4 φορές την εβδομάδα και προσπάθησε να περπατάς τακτικά.

 

Πότε να επικοινωνήσεις με το γιατρό σου

Τις περισσότερες φορές η δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής, όμως εάν το πρόβλημα δεν βελτιώνεται παρ' όλες τις προσπάθειές σου ή τα συμπτώματά σου είναι έντονα και έχεις πόνο και δυσφορία, μπορείς να επικοινωνήσεις με το γιατρό σου για να σου συστήσει ενδεχομένως φαρμακευτική αγωγή.