Σκασμένες φτέρνες – πώς να τις αντιμετωπίσεις

Οι φτέρνες με σκασμένο και σκληρό δέρμα είναι κάτι που καμία γυναίκα δεν θέλει να αποκαλύπτει όταν φορά τα αγαπημένα της πέδιλα. Όμως, είναι ένα πρόβλημα που είναι συχνό, αλλά έχει λύση!

 

Οι σκληρές και σκασμένες φτέρνες είναι κυρίως αποτέλεσμα της ξηρής επιδερμίδας. Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο ότι το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο το καλοκαίρι, δηλαδή όταν δε θέλουμε, καθώς οι φτέρνες είναι πιο εκτεθειμένες με τα ανοιχτά παπούτσια και αφυδατώνονται περισσότερο από τη ζέστη, τον ήλιο και τη θάλασσα. Το πρόβλημα εντείνεται με την παρατεταμένη ορθοστασία, αλλά σχετίζεται και με άλλες ιατρικές καταστάσεις, π.χ. έλλειψη μετάλλων και βιταμινών κτλ.

Αρχικά ίσως παρατηρήσεις ότι το δέρμα γίνεται λίγο πιο σκληρό και παχύ, αλλά σταδιακά δημιουργούνται σκασίματα και μικρορωγμές, που εκτός από αντιαισθητικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, όπως φαγούρα, πόνο και μολύνσεις.

Αν και καλό είναι να φροντίζεις για την ενυδάτωση των ποδιών σου όλο το χρόνο, ώστε να υποδεχτείς τη δύσκολη φάση του καλοκαιριού με καλά ενυδατωμένα πόδια, ακόμη και όταν το φαινόμενο προχωρήσει μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα που κάνουν τόσο σκληρή την επιδερμίδα σου. Στο ντους, που το δέρμα σου θα έχει μαλακώσει, χρησιμοποίησε μια ελαφρόπετρα ή ειδική λίμα ποδιών και τρίψε τις φτέρνες με απαλές κινήσεις, χωρίς να βάζεις δύναμη. Εάν το πρόβλημα είναι έντονο, μπορείς πρώτα να μουλιάσεις τα πόδια σου για 10 λεπτά σε χλιαρό νερό.

Στέγνωσε απαλά τα πόδια και βάλε ενυδατική κρέμα με πλούσια υφή. Μπορείς να βρεις ειδικές κρέμες για τα πόδια, αλλά οποιαδήποτε αξιόπιστη κρέμα γενικής χρήσης μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά της. Μην ξεχνάς να βάζεις κρέμα στις φτέρνες σου πριν κοιμηθείς.

Εάν το δέρμα έχει γίνει πολύ σκληρό, να ξέρεις ότι θα χρειαστούν πολλές μέρες για να μπορούν να απομακρυνθούν σταδιακά τα νεκρά κύτταρα, όμως θα δεις διαφορά από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Εάν θέλεις να ανακουφιστείς ή να βοηθήσεις τις φτέρνες να επανέλθουν, μπορείς να αφήσεις για μια-δυο μέρες τα ανοιχτά σου παπούτσια στην άκρη και να μειώσεις το χρόνο που περπατάς ξυπόλητη, π.χ. στη ζεστή άμμο της παραλίας.

Προσοχή! Μη δοκιμάσεις να κόψεις με ψαλιδάκι ή να χρησιμοποιήσεις ξυραφάκι για να απομακρύνεις κάλους και σκληρή επιδερμίδα, καθώς κινδυνεύεις από τραυματισμό και μόλυνση! Κάνε υπομονή με απολέπιση, ενυδάτωση και φροντίδα και σταδιακά οι φτέρνες σου θα γίνουν και πάλι απαλές και όμορφες για να τις δείχνεις με τα αγαπημένα σου πέδιλα.