Τρέξιμο – με τη σωστή στάση!

Ξέρεις ότι το τρέξιμο βοηθά πολύ τη φυσική σου κατάσταση και τη σιλουέτα σου, ακόμη και το αργό τζόκινγκ. Όμως, θα έχεις περισσότερα οφέλη στην άσκησή σου, αλλά και προστασία από τραυματισμούς εάν τρέχεις  και το σώμα σου έχει τη σωστή στάση τρεξίματος. Μάθε ποια είναι αυτή και προσπάθησε να την εφαρμόσεις!

 

Η σωστή στάση στο τρέξιμο βοηθά να τρέχεις πιο σωστά, πιο αποδοτικά και μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμού. Ας ξεκινήσουμε από το κεφάλι προς τα πόδια για να δούμε ποιά είναι η σωστή στάση του σώματός σου όταν τρέχεις.

 

Κεφάλι – Το κεφάλι σου δεν θα πρέπει να σκύβει! Μην κοιτάζεις τα πόδια σου, αλλά κοίτα ίσια μπροστά σου, χωρίς να τείνεις να φέρεις το κεφάλι πιο μπροστά στην κίνησή σου. Χαλάρωσε το σαγόνι σου και κράτησε το κεφάλι ευθυγραμμισμένο στη σπονδυλική σου στήλη, με τους μύες του λαιμού σου όσο μπορείς πιο χαλαρούς.

 

Ώμοι – Προσοχή! Μπορεί να τους σφίγγεις χωρίς να το καταλαβαίνεις. Χαλάρωσε τους ώμους, άφησέ τους κατεβασμένους και κάνε μόνο την κίνηση των χεριών σου μπρος-πίσω. Μη γέρνεις τον ένα ώμο μπροστά ανάλογα με το βήμα σου, κράτησέ τους ίσιους.

 

Χέρια - Τα χέρια σου συμμετέχουν κι αυτά σημαντικά στο τρέξιμο. Δίνουν ισορροπία σε κάθε βηματισμό σου και βοηθούν την κίνησή σου προς τα εμπρός. Οι αγκώνες σου θα πρέπει να έχουν ορθή γωνία, τα χέρια να είναι χαλαρά δίπλα στον κορμό σου και μπορείς να έχεις μια χαλαρή γροθιά στα άκρα σου. Η ρυθμική κίνησή τους μπρος και πίσω θα πρέπει να γίνεται φυσικά και χαλαρά, χωρίς ένταση, όταν τρέχεις τζόκινγκ.

 

Λεκάνη – Οι γυναίκες τείνουν να μετακινούν τη λεκάνη τους όπως τρέχουν, δηλαδή να φέρνουν πιο μπροστά τη μεριά του ποδιού που κάνει το βηματισμό. Προσπάθησε να το αποφύγεις και να κρατήσεις τη λεκάνη σου σταθερή. Ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού, π.χ. κοιλιακοί και ραχιαίοι θα σε βοηθήσουν ιδιαίτερα. Δώσε ιδιαίτερη σημασία στη σταθερότητα της λεκάνης, γιατί αυτό σου εξασφαλίζει τρέξιμο χωρίς τραυματισμούς στα πόδια σου, αφού θα προσγειώνονται σωστά και οι αρθρώσεις θα λειτουργούν όπως πρέπει και όχι σε μετατόπιση.

 

Πόδια – Οι γοφοί και οι μηροί σου κάνουν όλη τη σκληρή δουλειά, σίγουρα! Προσπάθησε να τρέχεις χωρίς να στρέφεις τα γόνατα προς τα μέσα είτε προς τα έξω, αλλά ευθυγράμμισε όσο μπορείς τα πόδια σου. Στο τζόκινγκ, το άνοιγμα των ποδιών σε κάθε βηματισμό θα πρέπει να είναι φυσικό και όχι υπερβολικό, ώστε να μην προσγειώνεται το πόδι σου πολύ μπροστά από το κέντρο βάρος σου, ιδανικά θα πρέπει το πόδι σου να προσγειώνεται ακριβώς κάτω από το σώμα σου. Όταν το πόδι ακουμπά το έδαφος, στο σημείο μεταξύ της φτέρνας και της καμάρας σου, το γόνατο έχει μικρή γωνία, ώστε να λυγίσει με φυσικό και μαλακό τρόπο και να απορροφήσει την κρούση. Σπρώξε με τον αστράγαλο και τα δάχτυλα των ποδιών σου το έδαφος καθώς το πόδι σου αφήνει το έδαφος για το επόμενο βήμα του. Τα πέλματα δεν θα πρέπει να κάνουν θόρυβο όταν χτυπούν στο έδαφος, αντίθετα να χτυπούν αθόρυβα και με ελαστικό τρόπο.

 

 

Θυμήσου ότι η σωστή στάση όταν τρέχεις σου εξασφαλίζει καλύτερο διασκελισμό, μεγαλύτερη ταχύτητα, καλύτερη διαχείριση ενέργειας, αφού δεν τη χάνεις σε μύες που δεν χρησιμεύουν στο τρέξιμο π.χ. σφίγγοντάς τους χωρίς λόγο, προστασία από τραυματισμούς και βελτίωση στην απόδοσή σου. Μπορείς να αρχίσεις να σκέφτεσαι ένα σημείο του σώματός σου κάθε φορά και να προσπαθείς να το διορθώσεις, ιδιαίτερα σε χαλαρές προπονήσεις που μπορείς να διατηρήσεις την προσπάθεια και τη συγκέντρωσή σου και σταδιακά η σωστή στάση τρεξίματος θα γίνει η φυσική σου στάση και δεν θα χρειάζεται να σκέφτεσαι για να τη διατηρείς!