Πώς δεν θα πάρεις βάρος την περίοδο που δε γυμνάζεσαι λόγω τραυματισμού ή προβλημάτων υγείας

Αναγκάζεσαι να περιορίσεις ή και να σταματήσεις τη γυμναστική σου εξαιτίας ενός τραυματισμού, μιας γρίπης ή έλλειψης χρόνου; Μπορεί να συμβεί στον καθένα και σίγουρα είναι κάτι που σε αναστατώνει. Μια αγωνία σου είναι να μην πάρεις βάρος αφού δεν ασκείσαι και είναι λογικό να την έχεις. Μάθε πώς μπορείς να τα καταφέρεις να συντηρηθείς για να επανέλθεις ξανά δυνατά στις προπονήσεις σου!

 

Υπάρχουν περίοδοι που δεν μπορείς να γυμναστείς όσο κάνεις συνήθως, εξαιτίας τραυματισμού, ασθένειας ή αυξημένων άλλων υποχρεώσεων. Αν έχεις κάνει τρόπο ζωής σου τη γυμναστική, η αλλαγή αυτή μπορεί να είναι αρκετά περίεργη για σένα και να σε ανησυχούν πράγματα, όπως π.χ. μήπως πάρεις βάρος σε αυτό το διάστημα που δε γυμνάζεσαι. Κι όμως, μπορείς να παραμείνεις σταθερή στο βάρος σου αν ακολουθήσεις μερικές συμβουλές και κάνεις υπομονή μέχρι να μπορείς ξανά να γυμναστείς όπως πριν.

 

 

 

 

Κινήσου όπως και όσο μπορείς

 

Ακόμη κι αν σε έχει καθηλώσει ένας τραυματισμός ή μια γρίπη, μπορείς να βρεις τρόπους να κινείσαι και να μην είσαι εντελώς αδρανής. Το περπάτημα είναι συνήθως η καλύτερη λύση, ακόμη και για κάποιον που έχει ένα κρύωμα. Φυσικά, τις μέρες που σε έχει κρεβατώσει ο πυρετός αυτό δεν είναι εφικτό, αλλά τις υπόλοιπες, ένα ήρεμο περπάτημα στη γειτονιά ή μέσα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι σου θα είναι πολύ ευεργετικό για σένα.

 

Σε περίπτωση τραυματισμού, ιδιαίτερα εάν αφορά τα πόδια σου, σίγουρα υπάρχουν περιορισμοί. Μπορείς όμως να κάνεις πολλά. Σε συνεννόηση με τον φυσιοθεραπευτή σου μπορείτε να βρείτε πολλούς εναλλακτικούς τρόπους να γυμναστείς, που μπορεί να είναι κολύμπι ή ενδυνάμωση στο πάνω μέρος του σώματος.

 

 

 

Προσάρμοσε τις θερμίδες σου

 

Εάν ο όγκος προπόνησής σου πέσει σημαντικά, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου να μειώσεις αντίστοιχα τις θερμίδες που λαμβάνεις. Ίσως έχεις συνηθίσει να τρως και να καις, αλλά θα χρειαστεί να είσαι λίγο πιο προσεκτική και ίσως θα βοηθήσει να καταγράφεις όσα τρως για να μην ξεχνιέσαι. Αμέσως μόλις αυξήσεις τον όγκο προπόνησης, μπορείς να αυξήσεις και τις θερμίδες σου!

 

 

 

Συνέχισε να κάνεις ποιοτικές διατροφικές επιλογές

 

Υπάρχει ένας πειρασμός όταν βγαίνεις από το πρόγραμμά σου, κινδυνεύεις να χαλαρώσεις και αρχίσεις να τρως ή να πίνεις πράγματα που απέφευγες ως παχυντικά ή ανθυγιεινά. Μην το κάνεις! Συνέχισε να τρως τις τροφές που έτρωγες, μειώνοντας απλώς τις μερίδες σου.

 

 

 

Μη σε αγχώνει η ζυγαριά σου

 

Το διάστημα που δεν θα γυμνάζεσαι μπορεί να γίνουν κάποιες αλλαγές στο σώμα σου, όπως να συσσωρεύεις περισσότερα υγρά ή να παρατηρήσεις μικρή μείωση του μυικού ιστού σου. Αυτό είναι φυσιολογικό και αναστρέψιμο. Μην ανησυχείς ότι θα πάρεις λίπος που δε θα μπορείς να χάσεις, μόλις επανέλθεις θα δεις ότι το σώμα σου θα ανταποκριθεί και θα γίνεις όπως πριν, με την προϋπόθεση ότι τηρείς τα παραπάνω και ελέγχεις τη διατροφή σου. Καλύτερα να ξεχάσεις λίγο το ζύγισμα, εάν σου προκαλεί άγχος, αφού δε σου δίνει την πραγματική εικόνα ή έστω να ζυγίζεσαι πολύ αραιά, π.χ. μόνο μία φορά την εβδομάδα.

 

 

 

Μην τρως για να νιώσεις καλύτερα

 

Συχνά οι άνθρωποι που ασχολούνται καθημερινά με τη γυμναστική, αισθάνονται καταθλιπτικά όταν για κάποιο λόγο αναγκαστούν να τη στερηθούν. Προσπάθησε να κρατήσεις ψηλά τη διάθεσή σου και την ψυχραιμία σου, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι αυτό είναι προσωρινό και θυμήσου το στόχο σου. Όσο καλύτερα συντηρηθείς στην περίοδο της αποχής, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθεις!

 

 

 

Μη διστάσεις να συμβουλευτείς ειδικούς, εάν η περίοδος αυτή σου φαίνεται δύσκολη ή εάν ο τραυματισμός σου είναι σοβαρός ή αναγκάζεσαι για λόγους υγείας να έχεις μακροχρόνια αποχή από τη γυμναστική. Φυσιοθεραπευτές και διατροφολόγοι μπορούν να φτιάξουν ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα για σένα, ώστε να συντηρηθείς με τον καλύτερο τρόπο και να μη χάσεις όσα πέτυχες και να συνεχίσεις δυνατά όταν μπορείς πια να επανέλθεις.