6 σημάδια ότι η δίαιτά σου δεν είναι καλή για σένα

Αναζητάς μια κατάλληλη δίαιτα ή δεν είσαι σίγουρη αν διάλεξες μια δίαιτα που θα σου δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα; Αναρωτιέσαι εάν θα βοηθήσει να ξεκινήσεις μια δίαιτα από περιοδικό ή τη δίαιτα που έκανε η κολλητή σου; Μάθε να αναγνωρίζεις πότε μια δίαιτα δεν είναι καλή για τη δική σου περίπτωση.

 

Δεν είναι απλό να βρεις μια δίαιτα που να σου ταιριάζει ή να φέρει τα σωστά αποτελέσματα χωρίς να είναι καταπιεστική ή να απειλεί την υγεία σου. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πάρα πολύς κόσμος ξεκινά μια δίαιτα και είτε δεν την ολοκληρώνει είτε μετά από λίγους μήνες επιστρέφει στις παλιές συνήθειες και στα παλιά κιλά, αν όχι περισσότερα.

Εσύ μπορείς να αποφύγεις αυτή την παγίδα, εάν χρησιμοποιήσεις τα κριτήρια που σου αναφέρουμε, ώστε να διαπιστώσεις εάν η δίαιτα που βρήκες ή σου πρότειναν ικανοποιεί κάποιες γενικές προδιαγραφές κι εάν ταιριάζει στη δική σου προσωπικότητα και ιδιοσυγκρασία, ώστε να εξασφαλίσεις σίγουρα αποτελέσματα.

 

Πότε μια δίαιτα δεν είναι κατάλληλη για σένα; Όταν:

 

 

1. Είναι ιδιαίτερα περιοριστική. Σαφώς και μια δίαιτα δεν σε αφήνει εντελώς ελεύθερη να φας ό,τι θέλεις και απαιτεί πειθαρχεία. Όμως, εάν η δίαιτά σου περιορίζει πολύ τις θερμίδες σου (κοινώς, σε αφήνει πολύ πεινασμένη), σου δίνει πολύ λίγες επιλογές στις τροφές ή αποκλείει εντελώς ολόκληρες ομάδες τροφών (π.χ. υδατάνθρακες), καιρός να αναθεωρήσεις και να την αμφισβητήσεις. Αναλογίσου για πόσο καιρό θα μπορείς να την ακολουθείς νιώθοντας τόση στέρηση πριν πέσεις με τα μούτρα (και δικαιολογημένα) στη σοκολάτα και την πίτσα. Εάν δεν είσαι σίγουρη για την εγκυρότητά της, μπορείς να πάρεις και τη γνώμη ειδικού για το εάν ωφελεί την υγεία σου.

2. Αποκλείει εντελώς ομάδες τροφών. Ο οργανισμός σου χρειάζεται πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Φυσικά η αναλογία τους ποικίλει ανάλογα με το μοντέλο της δίαιτας, αλλά ποτέ δεν θα πρέπει να τρως ελάχιστη ποσότητα από μια ή περισσότερες ομάδες. Φρόντισε η δίαιτά σου να περιλαμβάνει κάθε μέρα και τα τρία αυτά θρεπτικά συστατικά, όσο κι αν φοβάσαι τη λέξη «λίπος»!

3. Είναι πολύ μακριά από τις συνήθειές σου. Εάν κάθε μέρα το κύριο γεύμα σου ήταν κρέας και λίγο από μακαρόνια ή πατάτες για συνοδευτικό και αποφάσισες να ξεκινήσεις μια δίαιτα που απευθύνεται σε χορτοφάγους, ξανασκέψου το. Όχι πως δεν θα σε ωφελήσει, απλώς θα πρέπει να είσαι σίγουρη ότι είσαι έτοιμη για αυτή την τεράστια αλλαγή. Εάν δεν είσαι και αποτύχεις, ίσως απογοητευτείς και δεν ξαναπροσπαθήσεις. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι μικρές αλλαγές είναι εκείνες που κάνουν τη διαφορά και που χτίζουν νέες καλύτερες συνήθειες στη διατροφή. Ίσως χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα κάθε φορά, π.χ. να αντικαταστήσεις το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής άλεσης και τον επόμενο μήνα να προχωρήσεις σε μια ακόμη αλλαγή.

4. Θέλει μεγάλη προετοιμασία και βασίζεται σε εξειδικευμένες συνταγές. Μια δίαιτα που θα σε απασχολήσει για ώρες στην κουζίνα ετοιμάζοντας εξεζητημένα φαγητά γρήγορα θα σε οδηγήσει στην αγανάκτηση! Δε σου φτάνει η πείνα σου, θα έχεις και το μαρτύριο της υπερβολικά δύσκολης προετοιμασίας; Μια αποτελεσματική δίαιτα θα πρέπει να είναι απλή και να σου επιτρέπει να μαγειρεύεις με τρόπο που θα μπορεί να φάει όλη η οικογένεια, ώστε να μην αναγκάζεσαι να φτιάχνεις πολλά διαφορετικά φαγητά. Ακόμη, δε χρειάζεται να αγανακτείς και να ψάχνεις στα καταστήματα τροφίμων παράξενα και δυσεύρετα συστατικά, αλλά να μπορείς να ψωνίζεις ό,τι σου χρειάζεται από το μανάβικο ή το κρεοπωλείο σου. Άλλωστε, πόσο λογικό είναι να μιλάμε για νάτσος με σως διαίτης σε χώρα με μεσογειακή διατροφή;

5. Περιλαμβάνει οπωσδήποτε ένα καταναλωτικό προϊόν, π.χ. ειδικής μπάρας ενέργειας κ.α. Μια καλή δίαιτα θα πρέπει να είναι οικονομική και επίσης να βασίζεται σε αληθινές τροφές που μπορείς να βρεις στα καταστήματα τροφίμων. Εάν εκείνος που σε συμβούλεψε για τη δίαιτα θέλει να σου πουλήσει και αρκετή ποσότητα του προϊόντος του, ξανασκέψου τα κίνητρά του.

6. Υπόσχεται θαύματα. Η απώλεια πολλών κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να είναι πολύ δελεαστική, όμως σκέψου το πιο μακρινό μέλλον. Ο οργανισμός σου λειτουργεί με έναν τρόπο που καμία δίαιτα δεν μπορεί να υπερβεί και έχει ένα όριο στον ρυθμό που μπορεί να αποβάλλει τα περιττά κιλά. Συνήθως οι ακραίες δίαιτες που οδηγούν σε μεγάλες απώλειες βάρους σε λίγο χρόνο δεν έχουν διάρκεια, καθώς ο οργανισμός σε ωθεί να ξαναπάρεις το βάρος που έχασες με τέτοιο «σοκαριστικό» τρόπο. Επίσης, λάβε υπόψη σου ότι όταν κατεβαίνει πολύ γρήγορα η ζυγαριά σου με τέτοιους ακραίους τρόπους, τις περισσότερες φορές δεν έχεις χάσει λίπος, αλλά νερό πολύτιμο μυικό ιστό. Περιττό να αναφέρουμε πόσο υγιεινές είναι (ή μάλλον δεν είναι) οι ακραίες δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια πολλών κιλών.