5 κακές συνήθειες που σαμποτάρουν τη δίαιτά σου

Νομίζεις ότι είσαι συνεπής και σωστή στη δίαιτα που ακολουθείς, όμως δεν βλέπεις τα αποτελέσματα που θα ήθελες και προβληματίζεσαι. Πριν το ψάξεις περισσότερο, κάνε ένα μικρό έλεγχο και δες μήπως αυτές οι 5 μικρές κακές συνήθειες σαμποτάρουν τη δίαιτά σου χωρίς να το έχεις αντιληφθεί!

 

Δεν προγραμματίζεις τα γεύματά σου

Ο προγραμματισμός των γευμάτων της επόμενης ημέρας και η προετοιμασία τους είναι ίσως από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα σε βοηθήσουν να είσαι συνεπής στη δίαιτά σου και να μην πεινάς! Όταν έχεις χρόνο, φτιάξε μια λίστα για τις επόμενες ημέρες, ψώνισε και προετοίμασε τα φαγητά σου. Έτσι θα είσαι πάντα πανέτοιμη και δεν θα βασιστείς σε ό,τι υπάρχει στο περίπτερο που θα σε γεμίσει θερμίδες!

 

Μένεις πολλές ώρες νηστική

Είτε γιατί ξεχάστηκες, είτε γιατί είχες πολλή δουλειά στο γραφείο, πέρασαν οι ώρες και κατέληξες να πεινάς πάρα πολύ και το μικρό σου διαιτητικό σάντουιτς να μην μπορεί να ηρεμήσει τις ορμές της πείνας σου! Είναι λογικό, γι’ αυτό φρόντιζε να μην αφήνεις τον οργανισμό σου πολλές ώρες χωρίς φαγητό γιατί πρώτον επιβραδύνεις τον μεταβολισμό σου και δεύτερον προκαλείς έντονη πείνα που θα οδηγήσει σε κρίση κραιπάλης! Φάε περίπου 2-3 ώρες μετά από ένα μικρό σνακ ή μετά από 4 ώρες μετά από ένα μεγαλύτερο γεύμα.

 

Δεν τρως καλό πρωινό

Ένας καφές, ένα κουλουράκι διαίτης και έξω στο δρόμο, δεν είναι η καλύτερη τακτική! Το πρωί χρειάζεσαι τόνωση με αρκετή ενέργεια με ένα γεύμα που να περιλαμβάνει αρκετές ομάδες τροφίμων. Χρειάζεσαι υδατάνθρακες για ενέργεια, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες, που σε κρατούν πιο χορτάτη και τρέφουν τους μύες σου. Όταν τρως καλό και χορταστικό πρωινό, ρυθμίζεις καλύτερα την όρεξή σου για όλη την ημέρα.

 

Τρως πολλές τυποποιημένες τροφές «διαίτης»

Είσαι συνεπής στο πρόγραμμά σου, φροντίζεις τη διατροφή σου και τρως lightτροφές ή «διαίτης». Πιστεύεις ότι είναι όλα καλά; Χμ, ίσως όχι τόσο. Έρευνες έχουν δείξει ότι υποτιμάμε πολύ τις θερμίδες που έχουν τα τυποποιημένα τρόφιμα που αναφέρονται ως light με αποτέλεσμα να νιώθουμε ελεύθερες να τρώμε περισσότερη ποσότητα. Επίσης, οι νοστιμότατες μπάρες δημητριακών (ολικής άλεσης, με βρώμη, με φρούτα κτλ κτλ) μπορεί να είναι υγιεινές και με θρεπτικά συστατικά, όμως είναι πυκνές σε θερμίδες, κάτι που θα διαπιστώσεις και μόνη σου αν διαβάσεις προσεκτικά τους πίνακες στη συσκευασία! Με μέτρο, λοιπόν, και οι τυποποιημένες «καλές» τροφές!

 

Έχεις παρεξηγήσει το «ελεύθερο γεύμα»

Η δίαιτά σου μπορεί να περιλαμβάνει ένα ελεύθερο γεύμα κάθε μία εβδομάδα ή κάθε 15 ημέρες, ώστε να απολαμβάνεις και όσα σου αρέσουν. Αυτή η δυνατότητα, όμως, δεν σημαίνει ότι σου δίνει την άνεση να φας σε ένα υπερ-γεύμα ό,τι δεν έφαγες σε μία εβδομάδα, γιατί θα χάσεις τους κόπους που έκανες. Προτίμησε μια παραχώρηση στο είδος και την ποιότητα του φαγητού, π.χ. απόλαυσε την αγαπημένη σου πίτσα ή γλυκό ή φάε σε εστιατόριο, αλλά προσπάθησε να συγκρατηθείς στην ποσότητα, για να μη χάσεις το στόχο σου.