Τι να κάνεις πριν ξεκινήσεις δίαιτα

Πριν ξεκινήσεις μια δραστική αλλαγή στον τρόπο διατροφής σου, καλό θα είναι να προετοιμαστείς κάνοντας μερικά απαραίτητα και απλά βήματα, που θα σου εγγυηθούν την επιτυχία!

 

 

Επισκέψου τον γιατρό σου

Μια δίαιτα ή πιο προσεκτική διατροφή σίγουρα είναι προς όφελος της υγείας σου, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μια ξαφνική αλλαγή για τον οργανισμό σου. Ιδιαίτερα εάν είσαι σημαντικά υπέρβαρη ή παχύσαρκη ή εάν πάσχεις από κάποια χρόνια ασθένεια, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς πρώτα τον γιατρό σου. Το ίδιο ισχύει και για το εάν παίρνεις φάρμακα για οποιαδήποτε αιτία, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να τροποποιήσεις τη δοσολογία.

 

Σκέψου πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσεις

Η στιγμή που θα ξεκινήσεις τη δίαιτά σου είναι πολύ καθοριστική για την πορεία της. Κάθε αρχή και δύσκολη, όπως λένε, γι’ αυτό θα χρειαστεί να βάλεις όλες τις δυνάμεις σου όταν οι κακές διατροφικές σου συνήθειες θα προσπαθούν να σε βγάλουν από το στόχο σου. Εάν δεν τα καταφέρεις νωρίς και απογοητευτείς έχεις περισσότερες πιθανότητες να τα παρατήσεις, ενώ εάν τα καταφέρεις καλά για 2 εβδομάδες, οι κακές σου συνήθειες θα αρχίσουν να σε εγκαταλείπουν και η προσπάθειά σου θα είναι πιο εύκολη.

Πότε είναι ακατάλληλη στιγμή να ξεκινήσεις; Περίοδοι που είσαι σε έντονο στρες στη δουλειά ή στην προσωπική σου ζωή, περίοδοι που έχεις ελάχιστο ελεύθερο χρόνο να προετοιμάζεις γεύματα ή να ασκείσαι ή περίοδοι γιορτών και διακοπών που σχετίζονται με… μεγάλα φαγοπότια και τραπέζια! Επίσης, μην το δοκιμάσεις λίγο πριν την περίοδό σου, καθώς οι ορμόνες σου σε οδηγούν σε λιγούρες και έχεις λιγότερη αυτοσυγκράτηση. Καλύτερα ξεκίνα αμέσως αφού αδιαθετήσεις.

 

Βάλε το στόχο σου

Ξεκίνα αφού ορίσεις έναν ρεαλιστικό στόχο για τα κιλά σου. Μπορείς να συμβουλευτείς τον Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) ή έναν πίνακα σχετικά με το υγιές βάρος σου, ενώ καλό είναι να μην σταθείς τόσο στο χρόνο που θα απαιτηθεί για τον στόχο. Βάλε στόχο π.χ. να χάσεις 5 κιλά, όσο χρόνο κι αν χρειαστεί. Εάν έχεις να χάσεις πολλά κιλά ή είσαι άνθρωπος που «πελαγώνει» εύκολα, βάλε μικρούς στόχους κάθε φορά, π.χ. 2 κιλά και μόλις τα χάσεις βάλε νέο στόχο για άλλα 2 κιλά.

 

Κάνε μετρήσεις και κράτα σημειώσεις

Πριν ξεκινήσεις τη δίαιτα, σημείωσε την ημερομηνία και γράψε τα κιλά σου, την περιφέρεια μέσης και γοφών σου και αν θες και την περιφέρεια σε σημεία που σε προβληματίζουν, όπως τα μπράτσα ή το στήθος σου. Σε τακτικά διαστήματα, π.χ. κάθε μήνα, κάνε τις ίδιες μετρήσεις  για να διαπιστώνεις την πρόοδό σου. Έτσι θα ξέρεις από πού ξεκίνησες και πού έφτασες και θα γεμίζεις περηφάνια!

 

Κάνε μια εκκαθάριση στην κουζίνα σου

Αφού έχεις αποφασίσει να ξεκινήσεις δίαιτα, διαμόρφωσε το σπίτι σου ή καλύτερα την κουζίνα σου κατάλληλα! Όσο λιγότερες «απαγορευμένες» ή ανθυγιεινές τροφές βλέπεις μπροστά σου ή γνωρίζεις ότι βρίσκονται στα ντουλάπια ή στο ψυγείο σου, τόσο πιο εύκολα θα τις ξεχνάς και δεν θα τις επιθυμείς! Πέταξε ό,τι δεν έχεις σκοπό να φας κατά τη διάρκεια της δίαιτάς σου (τσιπς, γλυκά, μπισκότα, πάστες, σάλτσες, μαγιονέζες κτλ.) ή χάρισέ τα σε όσους δεν έχουν προβλήματα με το βάρος τους!