15 απλά βήματα για να χάσεις βάρος χωρίς να κάνεις δίαιτα!

Εάν έχεις αρχίσει να ανησυχείς για το βάρος σου ή ακόμη κι αν είσαι ήδη υπέρβαρη ή παχύσαρκη, δεν είσαι η μόνη. Ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών παλεύουν καθημερινά με τα παραπανίσια κιλά και στην εποχή που ζούμε με τόσους διατροφικούς πειρασμούς και καθιστική ζωή, τα πράγματα δεν είναι πολύ εύκολα! Δες πώς μπορείς να αρχίσεις να βλέπεις αποτελέσματα χωρίς να μπεις σε στερητική δίαιτα, κάνοντας απλώς 15 μικρές και εύκολες αλλαγές στην καθημερινότητά σου.

Για σένα που σε απασχολούν τα κιλά σου, όμως, δεν είσαι εντελώς έτοιμη για μεγάλες και δραστικές αλλαγές στη διατροφή σου ή στο να βάλεις πιο εντατικά την άσκηση στη ζωή σου, μαζέψαμε μερικές μικρές και απλές αλλαγές που μπορείς να ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου και μετά από λίγο καιρό να δεις το δείκτη της ζυγαριάς σου να κατεβαίνει ανώδυνα και εύκολα.

 

  1. Κάνε 5 γεύματα την ημέρα – 2 μεγαλύτερα και 3 ενδιάμεσα σνακ – μην παραλείπεις το πρωινό σου!
  2. Μη μένεις πολλές ώρες χωρίς φαγητό – όχι πάνω από 4 ώρες! Μετά κινδυνεύεις να φας μεγάλη ποσότητα για να ικανοποιήσεις την πείνα σου.
  3. Προσπάθησε να βάλεις στο πρωινό σου και στα άλλα σνακ ποσότητα πρωτεΐνης που θα σε κρατά χορτάτη πιο πολλή ώρα. Π.χ. λίγους ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά κτλ.
  4. Αντικατάστησε το λευκό αλεύρι και προϊόντα του με αλεύρι και προϊόντα ολικής άλεσης – προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες που σε κρατούν χορτάτη και σου δίνουν αίσθηση κορεσμού.
  5. Φάε αργά, μάσησε πολλές φορές τις μπουκιές σου και απόλαυσε το φαγητό σου με όλες τις αισθήσεις σου.
  6. Ετοίμασε το γεύμα και το φαγητό σου στο πιάτο σου – ένα μεγάλο πιάτο που περιέχει όσα θα φας (σαλάτα, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες κτλ.) είναι πιο εντυπωσιακό και χορταστικό στο μάτι! Υπολόγισε από πριν την ποσότητα και μην ξαναγεμίσεις.
  7. Πίνε συχνά αρκετό νερό – περίπου 8 ποτήρια την ημέρα.
  8. Απόκλεισε από τη διατροφή σου τα τηγανιτά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ζαμπόν, λουκάνικα, σάλτσες κτλ.
  9. Ενδιάμεσα στα γεύματα ή αντί για γλυκό φάε φρούτα. Υπάρχουν άφθονα νόστιμα και γλυκά φρούτα που θα ικανοποιήσουν την ανάγκη σου για γλυκό. Αν θες, κόψε τα και βάλε από πάνω λίγο μέλι.
  10. Επισκέψου το μανάβη και κάνε τις προμήθειές σου, βάλε στη ζωή σου τα πράσινα λαχανικά! Είναι εξαιρετικά θρεπτικά και μπορείς να φας μεγάλες ποσότητες για να χορτάσεις.
  11. Επίλεξε γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά.
  12. Προτίμησε για κρέας κοτόπουλο, γαλοπούλα και άπαχα κόκκινα κρέατα.
  13. Πάρε το φαγητό σου στη δουλειά και απόφυγε το φαγητό έξω. Οι κρυμμένες θερμίδες είναι εκατοντάδες περισσότερες από όσο νομίζεις εξαιτίας των λιπών και του τρόπου μαγειρέματος.
  14. Τρώγε από όλες τις ομάδες τροφών και μην κάνεις μονομερή διατροφή. Κατανάλωσε κάθε μέρα διαφορετικές τροφές όσο είναι δυνατόν.
  15. Ξεκίνα ήπια άσκηση, όσο χωράει στον τρόπο ζωής σου, π.χ. μπορείς να περπατάς 20 λεπτά την ημέρα ή να κάνεις ποδήλατο.

 

Θυμήσου ότι το μυστικό για να φτάσεις στο σωστό βάρος δεν είναι μια περιοριστική δίαιτα ή ένα πρόγραμμα κάποιων εβδομάδων, αλλά ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της διατροφής σου που αφορά την καθημερινότητά σου για πάντα!