Διατροφή που μειώνει το στρες – υπάρχει!

Το στρες έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά και όλοι ψάχνουμε τρόπο να το διαχειριστούμε και να το αντιμετωπίσουμε. Μάθε ότι και η διατροφή σου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του στρες με διάφορους τρόπους και κάνε τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές για λιγότερο στρες και καλύτερη ζωή.

 

 

Οι τροφές που τρως μπορούν να βοηθήσουν με διάφορους τρόπους να αντιμετωπίζεις το στρες. Για παράδειγμα, υπάρχουν τροφές που ενισχύουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ορμόνη που προάγει την ηρεμία, ενώ άλλες τροφές περιορίζουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, των ορμονών του στρες. Γενικότερα, μια υγιεινή διατροφή μπορεί να σε προστατέψει από τις πιθανές βλάβες που προκαλεί το στρες στον οργανισμό σου, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σου σύστημα και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

 

 

 

Τι να επιλέξεις:

 

Σύνθετους υδατάνθρακες: δημητριακά και σιτηρά ολικής άλεσης, βρώμη κτλ. Ενισχύουν την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

 

Πορτοκάλια: Η βιταμίνη C που περιέχουν μειώνει, σύμφωνα με μελέτες, τα επίπεδα ορμονών του στρες, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: όπως σπανάκι, ρόκα κτλ. Αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου που βοηθά πολύ στο στρες, την κόπωση και τους πονοκεφάλους.

 

Λιπαρά ψάρια: όπως σολομός και τόνος. Περιέχουν τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην ισορροπία των ορμονών κι έτσι σε προστατεύουν από διαταραχές διάθεσης και προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Επίλεξέ τα 2 φορές την εβδομάδα.

 

Ξηρούς καρπούς: φιστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια κτλ. Οι ξηροί καρποί, όπως και οι σπόροι, περιλαμβάνουν καλά λιπαρά, που βοηθούν τις ορμόνες σου και σε προστατεύουν από επιδράσεις του στρες και φλεγμονές. Φάε, αλλά με μέτρο, καθώς είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες.

 

Ωμά λαχανικά: στικς από καρότο ή αγγούρι θα βοηθήσουν την υγεία σου με τα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά θα σε βοηθήσουν να απελευθερώσεις την ένταση με το έντονο μάσημα!

 

Γάλα: μελέτες δείχνουν ότι το ασβέστιο και οι βιταμίνες που περιέχει σε βοηθούν να χαλαρώσεις από το στρες και από «σκαμπανεβάσματα» στη διάθεσή σου που μπορεί να προέρχονται από το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.

 

 

 

Επίσης, μην ξεχνάς το βραδινό σου! Προτίμησε γάλα ή σύνθετους υδατάνθρακες, που βοηθούν την απελευθέρωση σεροτονίνης για να έχεις καλό ύπνο και απόφυγε τα γεύματα με πολλά λιπαρά ή σε μεγάλη ποσότητα.

 

 

 

Τέλος, εάν υποφέρεις από έντονο ή χρόνιο στρες και θέλεις κάτι παραπάνω, μην καταφεύγεις στα αγχολυτικά, ιδιαίτερα χωρίς να συμβουλευτείς το γιατρό σου. Μπορείς να ζητήσεις συμβουλή από το γιατρό σου ή ταυτόχρονα να αναζητήσεις φυσικούς τρόπους να ανακουφιστείς, όπως μέσα από την φυσική άσκηση, που αποδεδειγμένα μειώνει το στρες ή με μεθόδους εναλλακτικής ιατρικής.