Τι είναι η μυϊκή θλάση;

Μάθε τι είναι η θλάση του μυ και πώς θεραπεύεται.

 

Θλάση του μυ ή μυϊκή θλάση είναι μια κάκωση που σημαίνει τραυματισμό στις ίνες του μυ. Οι ορθοπεδικοί την κατηγοριοποιούν σε θλάση 1ου, 2ου ή 3ου βαθμού, ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Πιο συχνές σε άτομα που ασκούνται είναι οι θλάσεις 1ου βαθμού, το γνωστό «τράβηγμα», χωρίς ορατή ρήξη των ινών, αλλά με πόνο και φλεγμονή και οι θλάσεις 2ου βαθμού, όπου έχουμε ρήξη των ινών σε ένα μικρό μέρος του μυ.

Θλάση μπορεί να προκύψει όταν ο μυς υπερφορτωθεί, με απλά λόγια καλείται να συσπαστεί πιο απότομα και έντονα από όσο αντέχει. Με τον τραυματισμό συνήθως ξεκινά μια φλεγμονή, που προκαλεί και τον πόνο και σταδιακά ο οργανισμός αποκαθιστά τη βλάβη και αναπλάθει τις μυικές ίνες.

Ανάλογα με το βαθμό της βλάβης, η αντιμετώπιση μπορεί να είναι μείωση του φορτίου στην προπόνηση και ξεκούραση, εφαρμογή πάγου και απαλές μαλάξεις. Εάν ο πόνος και η φλεγμονή δεν είναι έντονα και είσαι έμπειρη στη γυμναστική, ίσως μπορείς να αντιμετωπίσεις μόνη σου το περιστατικό, αλλά εάν η φλεγμονή και ο πόνος είναι πολύ έντονα και εμποδίζουν κινήσεις της καθημερινότητάς σου θα χρειαστεί να καταφύγεις σε ειδικό, π.χ. φυσιοθεραπευτή.

Σε κάθε περίπτωση, στην τελευταία φάση της αποκατάστασης θα βοηθήσει η ενδυνάμωση, ενώ θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική στη διάταση του τραυματισμένου μυ.