Πώς να ανακουφιστείς από τους πόνους της περιόδου

Οι πόνοι όταν έχεις περίοδο ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες σε αυτές τις «δύσκολες» ημέρες. Δες πώς μπορείς να τους ανακουφίσεις και πότε να μιλήσεις στον γιατρό σου.

 

 Οι έντονοι πόνοι περιόδου είναι συχνό φαινόμενο στη ζωή αρκετών γυναικών. Συνήθως ξεκινούν την πρώτη ημέρα τις περιόδου και διαρκούν λίγες μέρες ακόμη. Πρόκειται για πόνους ή κράμπες, που στην ουσία είναι συσπάσεις της μήτρας, που σε κάνουν να πονάς στην περιοχή της κοιλιάς, αλλά και στη μέση ή στους γοφούς σου, ενώ ορισμένες γυναίκες αισθάνονται επίσης ναυτία ή εμφανίζουν ταυτόχρονα πονοκεφάλους, διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή και ζάλη. Η ύπαρξη έντονων συμπτωμάτων κάνει τους γιατρούς να μιλούν για δυσμηνόρροια, κάτι που επηρεάζει περισσότερες από τις μισές γυναίκες του πλανήτη!

 

Για να ανακουφιστείς από τους πόνους που προκαλούν οι κράμπες της περιόδου:

·         Κράτα ζεστή την κοιλιά σου – μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια θερμοφόρα ή να μπεις κάτω από μια ζεστή κουβέρτα. Βοηθάει συχνά να ντύσεις καλά τα πόδια σου, με ζεστό παντελόνι και κάλτσες. Ορισμένες γυναίκες τις βοηθά ένα ζεστό ντους.

·         Ξάπλωσε – εάν νιώθεις πολύ δυσάρεστα, μπορείς να ξαπλώσεις σε ζεστά σκεπάσματα, οι στάσεις που βοηθούν και ανακουφίζουν είναι η εμβρυακή ή με ανασηκωμένα τα πόδια σου σε ένα μαξιλάρι, δες ποιά στάση σου ταιριάζει.

·         Ασκήσου – η ήπια άσκηση σε όλη τη διάρκεια του μήνα, αλλά και τις ημέρες της περιόδου, έχει αποδειχτεί ότι κάνει τα συμπτώματα να υποχωρούν πιο γρήγορα. Εάν δεν έχεις όρεξη για γυμναστική, πήγαινε για ένα γρήγορο περπάτημα.

·         Φάρμακα – μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα παυσίπονο για να ανακουφιστείς, αλλά συμβουλεύσου τον γιατρό σου πριν πάρεις φάρμακα που απαιτούν ιατρική συνταγή, όπως αντιφλεγμονώδη κ.α.

 

Σημείωσε επίσης ότι για έντονους πόνους κατά την περίοδο έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί παράγοντες όπως κακή διατροφή, υπερβολική κατανάλωση καφέ, κάπνισμα, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, στρες κ.α.

Σε περιπτώσεις με πολύ έντονα συμπτώματα δυσμηνόρροιας, που σε εμποδίζουν από την καθημερινότητα, μίλησε με τον γιατρό σου, ο οποίος ενδέχεται να σου συστήσει φαρμακευτική αγωγή ή να σου χορηγήσει αντισυλληπτικά για τη μείωση των συμπτωμάτων. Επίσης, μην ξεχνάς ότι μπορείς να αναζητήσεις εναλλακτικές θεραπείες, όπως βελονισμός ή ρεφλεξολογία, αλλά και βότανα.