Μυστικά για πιο λευκά δόντια

Το όμορφο χαμόγελο με λαμπερά λευκά δόντια είναι ακαταμάχητο και θέλουν να το έχουν όλες οι γυναίκες. Όμως, τι γίνεται όταν τα δόντια σου δεν είναι και τόσο λευκά; Διάβασε τις συμβουλές μας!

 

 

Τα δόντια ιδιαίτερα με την πάροδο των χρόνων αρχίζουν να χάνουν το λαμπερό λευκό τους χρώμα και αποκτούν λεκέδες ή μια κίτρινη ή γκρι αντιαισθητική απόχρωση. Για αυτό ενοχοποιούνται και ορισμένες τροφές, ροφήματα ή το κάπνισμα. Καθώς όσο μεγαλώνεις το σμάλτο της επιφάνειας των δοντιών απομακρύνεται, ο αποχρωματισμός τους γίνεται πιο έντονος. Μπορείς, όμως, να περιορίσεις τις αιτίες που χαλούν το όμορφο λευκό χρώμα των δοντιών σου και να βρεις τρόπους να τα κάνεις μόνη σου πιο λευκά και λαμπερά!

Για να διατηρήσεις το άσπρο χρώμα στα δόντια σου, απόφυγε το κάπνισμα, που θεωρείται από τις πιο βασικές αιτίες για το σκούρο χρώμα των δοντιών σου. Επίσης, απόφυγε τον καφέ, τσάι ή αναψυκτικά με σκούρο χρώμα και το κόκκινο κρασί. Μάλιστα, η πρακτική συμβουλή των οδοντιάτρων είναι πως «ό,τι μπορεί να προκαλέσει λεκέ σε ένα άσπρο μπλουζάκι, προκαλεί λεκέδες και στα δόντια σου»!

Εάν θέλεις τα δόντια σου πιο λευκά ή θες να επαναφέρεις το λευκό τους χρώμα, θα βρεις αρκετά προϊόντα στο εμπόριο για λεύκανση στο σπίτι. Εναλλακτικά, πριν καταφύγεις σε αυτά, μπορείς να δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις οδοντόκρεμες που προσφέρουν λεύκανση ή να ακολουθήσεις παραδοσιακές λύσεις, όπως να βουρτσίσεις τα δόντια σου με μαγειρική σόδα, με προσωρινά όμως αποτελέσματα. Επίσης, τροφές που θεωρούνται ότι βοηθούν τον καλό καθαρισμό των δοντιών, ώστε να μην αποχρωματίζονται είναι τα μήλα, τα αχλάδια, τα καρότα, το σέλινο κ.α.

Μάθε επίσης ότι φρούτα με έντονο χρώμα, όπως π.χ. τα βατόμουρα, αφήνουν επίσης χρώμα στα δόντια. Δεν σου λέμε να μην τα φας, απλώς φρόντισε να βουρτσίσεις καλά τα δόντια σου αμέσως μετά ή έστω να ξεπλύνεις καλά το στόμα σου με νερό.

Οι ειδικοί, επίσης, ενοχοποιούν όλα τα αναψυκτικά με ζάχαρη, αλλά περισσότερο τα αθλητικά ποτά, γι’ αυτό μην τα πίνεις εάν δεν τα χρειάζεσαι.

Τέλος, ένας άλλος λόγος που επηρεάζει το χρώμα των δοντιών σου μπορεί να είναι κάποια φαρμακευτική αγωγή που ίσως παίρνεις, όπως ορισμένα αντιισνσταμινικά, αντιψυχωσικά ή φάρμακα ρύθμισης υψηλής πίεσης.

Εάν το πρόβλημα λεκέδων στα δόντια ή ο αποχρωματισμός είναι πολύ έντονος, μπορείς να συμβουλευτείς οδοντίατρο για να σου προτείνει λύσεις στο ιατρείο του.

Με αυτές τις αλλαγές στο νου σου και με την συστηματική καθημερινή σου φροντίδα, τα δόντια σου θα είναι πιο λευκά και λαμπερά για πολλά χρόνια!