Κράμπα στους μύες – τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσεις

Ίσως έχεις νιώσει τον οξύ και ξαφνικό πόνο μιας κράμπας, είτε πάνω στην άσκηση, είτε σε ανύποπτο χρόνο. Μάθε γιατί συμβαίνει και τι μπορείς να κάνεις για να ανακουφιστείς όταν σε επισκεφτεί!

 

 

Τι είναι η κράμπα;

Η κράμπα που παθαίνει ένας μυς είναι στην πραγματικότητα μια ακούσια απότομη σύσπαση του μυ. Ο μυς δηλαδή συσπάται και δεν χαλαρώνει. Η βασική διαφορά της κράμπας με τη σύσπαση που κάνουν οι μύες όταν γυμνάζεσαι, είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση ο εγκέφαλός σου δίνει το σήμα στον μυ να συσπαστεί, ενώ στην κράμπα αυτό γίνεται χωρίς τη θέλησή σου! Είναι σαν σπασμός και μπορεί να αφορά έναν ολόκληρο μυ ή μέρος του, δηλαδή μερικές ίνες του μυ. Συνήθως το βιώνεις σαν μια βίαιη σύσπαση που συνοδεύεται από πόνο και δυσκολία του μυ να χαλαρώσει στη συνέχεια.

 

Πότε συμβαίνει;

Κράμπες στους μύες συμβαίνουν σε κάθε άνθρωπο, κυρίως σε ενήλικες, αλλά γενικά ένα υπόβαθρο που τις βοηθά να συμβούν είναι οι σφιχτοί μύες. Για παράδειγμα, εάν οι μύες σου είναι πολύ σφιγμένοι από άσκηση ή κατάχρηση, σφίγγουν χωρίς να το καταλάβεις στην εργασία σου από ένταση ή στρες, έχεις περισσότερες πιθανότητες να πάθεις μια κράμπα.

Ιδιαίτερα συνηθισμένες είναι οι κράμπες στους μύες της γάμπας, δηλαδή στον γαστροκνήμιο μυ, όταν βιώνεις ένταση ή στρες. Σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να συμβεί και κατά τη διάρκεια του ύπνου όταν είναι πολύ στρεσαρισμένοι. Κράμπες, όμως μπορούν να εμφανίσουν όλοι οι μύες σου.

Όταν ασκείσαι σωστά, κάνεις καλή προθέρμανση και αυξάνεις σταδιακά την ένταση και τα κιλά που χρησιμοποιείς στις ασκήσεις, έχεις πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάθεις μια κράμπα. Αντίθετα, οι πιθανότητες να πάθεις κράμπα αυξάνουν όταν οι μύες σου καλούνται να κάνουν έντονες συσπάσεις που δεν έχουν συνηθίσει για αρκετή ώρα, όταν κάνεις μια νέα άσκηση ή όταν οι μύες σου είναι υπερβολικά κουρασμένοι από έντονη άσκηση ή επειδή δεν τους έδωσες αρκετό χρόνο να ανακάμψουν ανάμεσα σε κάποια δύσκολα σετ ασκήσεων.

Οι πιθανότητές σου για κράμπες αυξάνουν, επίσης, όταν ασκείσαι για μεγάλο διάστημα ή έχεις παρατεταμένη έντονη φυσική δραστηριότητα στη δουλειά σου, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιείς συνεχώς τους ίδιους μυς, ενώ η ζέστη αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κράμπας, όπως επίσης η αφυδάτωση και η έλλειψη ηλεκτρολυτών. Μελέτες έχουν συνδέσει την εμφάνιση κραμπών με έλλειψη μαγνησίου.

 

Τι να κάνεις για να ανακουφιστείς από μια κράμπα

Εάν σου συμβεί μια κράμπα, καταρχήν μην πανικοβληθείς. Προσπάθησε να χαλαρώσεις όλο το σώμα σου και ιδιαίτερα τον μυ που έπαθε την κράμπα. Εάν γυμνάζεσαι, σταμάτα από τη δραστηριότητα ή την άσκηση που την προκάλεσε. Δοκίμασε με προσοχή και απαλά να τεντώσεις τον σφιγμένο μυ για να χαλαρώσει, με κατάλληλη διάταση. Το να νιώθεις πόνο είναι αναμενόμενο, απλώς προσπάθησε να τον τεντώνεις σταδιακά για να μην τον τραυματίσεις. Στη συνέχεια κάνε ελαφριά μάλαξη, δηλαδή μασάζ, στον πονεμένο μυ. Επειδή ο μυς μπορεί να είναι ελαφρά τραυματισμένος μετά από αυτή τη σύσπαση, προσπάθησε να τον ξεκουράσεις και να τον προφυλάξεις από έντονη άσκηση.

 

Γενικά,   η εμφάνιση κράμπας δεν είναι κάτι σοβαρό, αλλά εάν ο πόνος είναι πολύ έντονος και διαρκεί ή εάν εμφανίζεις συχνές και έντονες κράμπες, καλύτερα να πάρεις και μια συμβουλή από το γιατρό σου, καθώς υπάρχουν και ορισμένοι παράγοντες που αφορούν την υγεία σου και σχετίζονται με τις κράμπες, όπως έλλειψη μαγνησίου, βιταμινών συμπλέγματος Β, στρες, υποθυρεοειδισμός, ανισορροπία ηλεκτρολυτών, νευρολογικές παθήσεις κ.α.