Ξεκινάς γυμναστική; Τι να προσέξεις

Σκοπεύεις να ξεκινήσεις ή μόλις ξεκίνησες να ασκείσαι για πρώτη φορά ή μετά από πολλά πολλά χρόνια; Δες τι θα πρέπει να προσέξεις, ώστε να φτάσεις σταδιακά στον στόχο σου, που μπορεί να είναι απλώς η καλύτερη φυσική κατάσταση ή και η απώλεια βάρους.

 

Καταρχήν, συγχαρητήρια για τη μεγάλη σου απόφαση να αρχίσεις να ασκείσαι. Είναι ένα μεγάλο δώρο για τον εαυτό σου και ο οργανισμός σου θα σε ευγνωμονεί, ενώ θα το διασκεδάσεις και θα νιώσεις περήφανη με τα αποτελέσματα που θα βλέπεις στο σώμα σου.

Πιθανό να νιώθεις ανάμικτα συναισθήματα, ενθουσιασμό, αλλά και δισταγμό, ίσως και φόβο ταυτόχρονα. Είναι φυσιολογικό. Εμείς εδώ θα σου αναφέρουμε τι θα πρέπει να προσέξεις, ιδιαίτερα εάν δεν έχεις ασκηθεί ποτέ ξανά ή είσαι υπέρβαρη, ώστε ο ενθουσιασμός σου αυτός να μη σε οδηγήσει σε δυσάρεστα μονοπάτια, όπως υπερβολική κόπωση, τραυματισμοί και απώλεια κινήτρων, αλλά σε μια καλύτερη υγεία σε σώμα και διάθεση!

 

Επισκέψου τον γιατρό σου. Ένας προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος για οποιονδήποτε αυξάνει ξαφνικά το επίπεδο δραστηριότητάς του. Ακόμη πιο σημαντικό είναι να μην παραλείψεις αυτό το βήμα, εάν είσαι σημαντικά υπέρβαρη ή παχύσαρκη ή εάν πάσχεις από κάποιο χρόνιο νόσημα (καρδιαγγειακό νόσημα, διαβήτη, υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη κ.α.). Ο γιατρός σου θα μπορεί να σε εξετάσει και να σου δώσει το «πράσινο φως» για πιο έντονη δραστηριότητα, ενώ μαζί του θα βρείτε τους τρόπους άσκησης που μπορείς να ακολουθήσεις με ασφάλεια και ταιριάζουν με το προφίλ της υγείας σου.

 

Ξεκίνα την άσκηση σταδιακά. Μην ζητάς απότομα από το σώμα σου να ανταποκριθεί σε πρόγραμμα άσκησης με μεγάλη ένταση. Δώσε χρόνο στους μύες, τις αρθρώσεις και το καρδιαγγειακό σου σύστημα να συνηθίσει στις νέες απαιτήσεις προχωρώντας αργά και σταδιακά, είτε σε διάρκεια άσκησης είτε σε ένταση. Διαφορετικά, κινδυνεύεις από τραυματισμούς που θα διακόψουν το πρόγραμμά άσκησής σου πριν καλά καλά το αρχίσεις. Ένας γυμναστής θα σε καθοδηγήσει κατάλληλα, γι’ αυτό πάρε μια επαγγελματική συμβουλή, αντί να δοκιμάζεις μόνη σου προγράμματα.

 

Βάλε ρεαλιστικούς στόχους. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ένα στόχο ξεκινώντας, π.χ. να χάσεις 3 κιλά ή να καταφέρεις να τρέχεις χωρίς διακοπή για 30 λεπτά. Μην ξεχνάς όμως οι στόχοι σου να είναι ρεαλιστικοί και να μη ζητάς να τους φτάσεις νωρίτερα από όσο μπορείς. Διαφορετικά, η απογοήτευση απειλεί τη συνέπεια στην άσκηση και τη διάθεσή σου! Όταν πετύχεις το στόχο σου, επιφύλαξε στον εαυτό σου ένα βραβείο (ό,τι σε ευχαριστεί, το φόρεμα που έχεις βάλει σημάδι στη βιτρίνα, ένα γλυκό, κ.α.). Νιώσε περήφανη και βάλε νέο στόχο κάθε φορά!

 

Γυμνάσου με ποικιλία. Είναι πιο υγιές για σένα, αλλά και καλύτερο για τη διάθεσή σου να ασκείσαι με ποικιλία. Φτιάξε (ή ζήτα από τον γυμναστή να σου ετοιμάσει) ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει τόσο αερόβια άσκηση, όσο και ενδυνάμωση, ενώ βάλε εκόμη μεγαλύτερη ποικιλία με μαθήματα όπως Pilates, Υoga, κτλ. ανάλογα με το επίπεδό σου. Και μην ξεχνάς να γυμνάζεις όλο το σώμα σου, όχι μόνο τις περιοχές που θεωρείς «προβληματικές», γιατί η φυσική κατάσταση είναι μια συνολική πραγματικότητα!

Άκου το σώμα σου. Είναι πολύ σημαντικό να ακούς τα «σημάδια» που σου στέλνει το σώμα σου όταν ασκείσαι, αλλά και τις ημέρες που ξεκουράζεσαι. Η άσκηση απαιτεί προσπάθεια και νιώθεις κόπωση όταν την κάνεις, αλλά δεν θα πρέπει να είναι δυσάρεστη ή να σε κάνει να πονάς. Εάν  νιώθεις δυσάρεστα, νιώσεις πόνο, αδιαθεσία, ζάλη κτλ. μη συνεχίσεις και ζήτα τη συμβουλή γιατρού. Εάν νιώθεις ασυνήθιστη κόπωση, δώσε στον εαυτό σου μια-δυο μέρες για ξεκούραση και χαλάρωσε λίγο το πρόγραμμα της γυμναστικής σου σε ένταση. Αντίθετα, εάν νιώθεις ότι η προπόνησή σου είναι ιδιαίτερα εύκολη και το σώμα σου δεν επωφελείται (όχι μόνο εκείνη την ώρα, αλλά και την επόμενη μέρα!) μπορείς να συμβουλευτείς το γυμναστή σου για να κάνεις κάτι λίγο παραπάνω.

 

Νιώσε άνετα και όμορφα. Απόλαυσέ το και νιώσε όμορφα που κάνεις κάτι καλό για τον εαυτό σου. Μη σκέφτεσαι ότι σε κοιτούν στο γυμναστήριο ή ότι είσαι η αρχάρια, πρόκειται μόνο για δικούς σου φόβους! Φόρα άνετα ρούχα, π.χ. βαμβακερά, για να αναπνέει καλύτερα το σώμα σου και άνετα παπούτσια κατάλληλα για άσκηση (όχι τα allstar-άκια σου από τα νεανικά σου χρόνια!).

 

Βελτίωσε τη διατροφή σου. Η ενασχόλησή σου με την άσκηση είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να προσέξεις περισσότερο τη διατροφή σου, όχι τόσο σε ποσότητα, αλλά κυρίως σε ποιότητα. Επιλέγοντας υγιεινές τροφές, βοηθάς το σώμα σου να λάβει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της άσκησης. Τώρα που ασκείσαι, ο οργανισμός σου χρειάζεται ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ώστε να έχει αποθέματα για την ώρα που ασκείσαι, αλλά και μετά, όταν θα αναδομεί τους μύες σου.

 

Βρες παρέα! Η άσκηση είναι μια καλή ευκαιρία για παρέα, εάν είσαι τύπος που του αρέσει να κάνει πράγματα μαζί με άλλους. Επίσης, ίσως καταφέρεις να παροτρύνεις με την απόφασή σου κι άλλους φίλους ή άτομα της οικογένειάς σου να ασκηθούν κι εκείνοι για να απολαύσουν κι αυτοί τα οφέλη της φυσικής άσκησης!

 

Καλή αρχή!