Φυσικοί χυμοί – μάθε τα μυστικά τους

Λαχταριστοί χυμοί με όμορφα χρώματα και αρώματα σε ενθουσιάζουν, αλλά είναι πάντοτε καλή διατροφική επιλογή; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας χυμός μπορεί να είναι γεμάτος πολύτιμες βιταμίνες, αλλά ένας άλλος «χυμός» μπορεί να είναι ελάχιστα καλύτερος από ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό.

 

Χυμός λαχανικών – η καλύτερη επιλογή!

Ένας χυμός λαχανικών στον αποχυμωτή σου μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη διατροφή και τη σιλουέτα σου και ένας έξυπνος τρόπος να αυξήσεις την κατανάλωση λαχανικών. Βάλε ντομάτα, που περιέχει λυκοπένιο, πατζάρι, αγγούρι, καρότο, σέλινο, μαΐντανό κ.α. Ο χυμός λαχανικών περιέχει και χρήσιμες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα περιέχει πολύ λιγότερη ζάχαρη και θερμίδες από ένα χυμό φρούτων.

 

Φυσικός χυμός φρούτων

Η αμέσως καλύτερη επιλογή σου για ένα χυμό είναι ένας φυσικός χυμός με φρούτα. Ο πιο δημοφιλής είναι ο χυμός από πορτοκάλι, που μπορείς να βρεις και όταν κάθεσαι έξω. Στο σπίτι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον αποχυμωτή σου και να αναμίξεις διάφορα φρούτα για ποικιλία στη γεύση και στα θρεπτικά συστατικά. Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει και διάλεξε 2-3 διαφορετικά φρούτα, όπως μήλα, πορτοκάλια, ανανά, αχλάδι, καρπούζι, πεπόνι, ενώ  μια καλή επιλογή για την υγεία σου είναι ο χυμός από ρόδι, με άφθονα αντιοξειδωτικά και ουσίες που προάγουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σου και σε προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου. Δοκίμασε άλλα φρούτα, όπως κεράσια, κράνμπερι, δαμάσκηνα κ.α.  Έχε υπόψη σου ότι οι φυσικοί χυμοί φρούτων περιέχουν περισσότερες θερμίδες και σάκχαρα από τους χυμούς λαχανικών, ενώ αυτονόητο είναι πως οι συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί είναι πολύ κατώτεροι από τους φρεσκοστυμμένους φυσικούς χυμούς του σπιτιού σου.

 

Ανάμικτος χυμός φρούτων και λαχανικών

Συνδύασε φρούτα και λαχανικά και αύξησε το επίπεδο θρεπτικής ωφέλειας από το χυμό σου! Υπάρχουν συνδυασμοί που θα σε εκπλήξουν με τη γεύση τους, ενώ συνδυάζεις την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε ένα γεύμα! Δοκίμασε να βάλεις στον αποχυμωτή 1 μήλο, 1 αχλάδι, 2 καρότα και 2 φυλλαράκια μαΐντανό.

 

Χυμοί φρούτων χωρίς γλυκαντικά

Τα φρούτα από μόνα τους περιέχουν αρκετή ποσότητα φρουκτόζης, του σακχάρου των φρούτων, μαζί με τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά τους. Συνήθως είναι περιττή η προσθήκη ζάχαρης και το μόνο που γίνεται είναι να αυξάνεται σημαντικά ο θερμιδικός όγκος του χυμού με άδειες θερμίδες. Όταν αγοράζεις έτοιμους ή συσκευασμένους χυμούς φρούτων προτίμησε εκείνους που δεν περιέχουν προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών.

 

Φρουτοποτά ή κοκτέιλ φρούτων – η χειρότερη επιλογή!

Εάν ο στόχος σου είναι ένας υγιεινός φυσικός χυμός, καλύτερα να μείνεις μακριά από ροφήματα που αναφέρουν στις ετικέτες τους «φρουτοποτό», «αναψυκτικό με γεύση φρούτων», «κοκτέιλ φρούτων», «νέκταρ» κ.α. Συνήθως τα κύρια συστατικά τους είναι νερό και ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά και η γεύση και το άρωμα δίνεται με εσάνς φρούτων. Τα θρεπτικά συστατικά είναι απειροελάχιστα, ενώ οι θερμίδες παραμένουν πολύ ψηλά. Δε σου λέμε να μην τα πίνεις, αλλά εάν θέλεις να πιεις ένα, μέτρησέ το στη δίαιτά σου το ίδιο με ένα κοινό αναψυκτικό.

 

Αραίωσε το χυμό σου!

Ένα κόλπο όταν διψάς πολύ και προσέχεις τις θερμίδες σου είναι να αραιώνεις με λίγο νερό τους χυμούς σου. Έτσι και ξεδιψάς, αλλά μειώνεις και σημαντικά τις θερμίδες σου! Δοκίμασε να αναμίξεις 1 ποτήρι χυμό με 1 ποτήρι νερό ή και περισσότερο.

 

Φάε το φρούτο!

Μην ξεχνάς ότι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι χυμοί είναι μια καλή επιλογή, αλλά ολόκληρο το φρούτο περιέχει πολύ περισσότερες ίνες και θρεπτικά συστατικά, οπότε μην αντικαθιστάς εντελώς τα ολόκληρα φρούτα με χυμούς, αλλά φάε και μερικά!