Φράουλες – πώς βοηθούν την υγεία σου

Το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο δεν είναι μόνο πεντανόστιμο, αλλά επίσης γεμάτο θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την υγεία σου.

 

Τις απολαμβάνεις για λίγο μέσα σε όλο το χρόνο, είτε με ζάχαρη, σαντιγί ή σκέτες. Τι κάνουν οι φράουλες για σένα;

 

Σε βοηθούν να διατηρήσεις το βάρος σου

Οι φράουλες είναι ένα φρούτο με πολύ λίγες θερμίδες, περιέχουν περίπου 28 θερμίδες ανά μερίδα*. Δεν περιέχουν λίπη και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και νάτριο, με συνολικά σάκχαρα μόλις 4 γραμμάρια ανά μερίδα. Με μιάμιση κούπα φράουλες θα έχεις φάει ένα χορταστικό και θρεπτικό σνακ με λιγότερο από 100 θερμίδες!

 

Βοηθούν το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Με εξαιρετική περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, περίπου 51mg ανά μερίδα, σου προσφέρουν αρκετή ποσότητα της χρήσιμης αυτής βιταμίνης που ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, σε ιδιαίτερα βιοδιαθέσιμη μορφή, σύμφωνα με μελέτες.

 

Σε προστατεύουν από καρκίνο

Εξαιτίας της βιταμίνης C, αλλά και του ελαγικού οξέος, ενός φυτοχημικού συστατικού που βρίσκεται στις φράουλες, το φρούτο αυτό έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαθανσίνη που περιέχει επίσης βοηθούν τα κύτταρα και καταστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

 

Διώχνουν τις ρυτίδες!

Η πανίσχυρη βιταμίνη C κάνει πάλι το θαύμα της και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, που κάνει την επιδερμίδα σου ανθεκτική και ελαστική.

 

Μειώνουν την κακή χοληστερόλη και προστατεύουν την καρδιά σου

Το ελαγικό οξύ και τα φλαβονοειδή που βρίσκεις στις φράουλες βοηθούν  την υγεία της καρδιάς σου, μειώνοντας την κακή χοληστερόλη ή LDL στο αίμα σου και επίσης έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

 

Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση

Με περιεκτικότητα σε κάλιο 134mg ανά μερίδα, σε βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας την υπέρταση.

 

Μειώνουν τις φλεγμονές

Τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοχημικά συστατικά στις φράουλες βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών που υπάρχουν στις αρθρώσεις σου, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Harvard School of Public Health.

 

Βελτιώνουν την υγεία των ματιών σου

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκεις στις φράουλες σε προστατεύουν από καταρράκτη, από τις ελεύθερες ρίζες που προκύπτουν από την έκθεση των ματιών στον ήλιο και δυναμώνουν τον αμφιβληστροειδή.

 

Περιέχουν φυτικές ίνες

Απαραίτητες για υγιές πεπτικό σύστημα φυτικές ίνες μπορείς να βρεις στις φράουλες, θα καταναλώσεις σχεδόν 2 γραμμάρια ανά μερίδα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 μειώνοντας την απορρόφηση των σακχάρων από το αίμα.

 

Σε βοηθούν να γίνεις μανούλα!

Οι φράουλες περιέχουν φολικό οξύ, μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β που οι ειδικοί τη συστήνουν σε γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν ή είναι έγκυες. Το φολικό οξύ βοηθά στην ανάπτυξη του εμβρύου και επίσης, θεωρείται ότι πιθανόν προστατεύει από γενετικές ανωμαλίες.

 

 

*μερίδα θεωρείται 1/2 κούπα φράουλες