Βάλε ποικιλία στη διατροφή σου!

Η ποικιλία στις τροφές που καταναλώνεις είναι αναπόσπαστο μέρος του υγιεινού lifestyle! Αν έχεις βαρεθεί να τρως τα ίδια και τα ίδια ή εάν προτιμάς μόνο τα 2-3 αγαπημένα σου φρούτα και λαχανικά, ξανασκέψου το! Σου λέμε τους λόγους που χρειάζεται να έχεις ποικιλία στη διατροφή σου, αλλά και εύκολους και έξυπνους τρόπους για να το πετύχεις!

 

Γιατί χρειάζεται η ποικιλία στη διατροφή σου

Πρώτος και βασικότερος λόγος που χρειάζεται η ποικιλία στο διαιτολόγιό σου είναι ότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεις ότι λαμβάνεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, φυτοχημικά συστατικά κτλ. Κάθε τροφή, κάθε φρούτο, κάθε λαχανικό είναι ξεχωριστό και περιέχει τη δική του σύσταση και αναλογία θρεπτικών στοιχείων, όπως η φύση έχει προβλέψει για το καλό μας! Με ποικιλία στο διαιτολόγιό σου και αποφυγή της μονομερούς διατροφής, εξασφαλίζεις μέγιστη υγεία και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Ο δεύτερος λόγος, αρκετά σημαντικός κι αυτός, είναι ότι με ποικιλία στη διατροφή σου δεν θα βαρεθείς τον τρόπο διατροφής που επέλεξες ή τη δίαιτα που χρειάζεται προκειμένου να χάσεις κάποια κιλά. Θα νιώθεις ικανοποίηση, θα γνωρίζεις νέες γεύσεις και θα δεις ότι η υγιεινή διατροφή ή η δίαιτα δεν σημαίνουν ότι τελείωσε για σένα η γευστική απόλαυση!

 

Πώς να το πετύχεις

Ίσως σου φαίνεται δύσκολο να βάλεις ποικιλία στη διατροφή σου, ιδιαίτερα εάν τα γούστα σου περιορίζουν κάπως τις επιλογές σου. Θα δεις, όμως, ότι η ποικιλία δεν είναι δύσκολο πράγμα και αφορά όχι μόνο την επιλογή τροφών, αλλά επίσης νέους τρόπους μαγειρέματος μιας τροφής ή νέους συνδυασμούς και υφές!

 

Μερικές ιδέες:

  • Κάνε μια επίσκεψη στο κατάστημα τροφίμων και κοίταξε τα ράφια που δεν συνηθίζεις να κοιτάς. Μπορεί να βρεις κάτι νέο που να σου εξάψει την περιέργεια να το δοκιμάσεις!
  • Διάλεξε διαφορετικά φρούτα και λαχανικά κάθε εποχή! Έτσι θα εξασφαλίσεις ότι θα είναι φρέσκα και ότι δεν θα υπερφορτώνεσαι πολλούς μήνες με ορισμένα είδη.
  • Ψάξε στο διαδίκτυο για νέες, παράξενες συνταγές με τις αγαπημένες σου τροφές. Θα εκπλαγείς με το τι μπορείς να βρεις και να δοκιμάσεις!
  • Φρόντισε το πιάτο σου να έχει πολλά χρώματα από φρούτα ή λαχανικά!
  • Ετοίμασε γεύματα που να περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα είδη τροφών, π.χ. φρούτο+γάλα+φρυγανιά ή σαλάτα+πατάτες+κρέας ή ψωμί+τυρί+ντομάτα και μαρούλι κτλ.
  • Φρόντισε να τρως διαφορετικό κύριο γεύμα κάθε μέρα.
  • Πειραματίσου με τα μυρωδικά και τα βότανα στα πιάτα σου, θα σου δώσουν ποικιλία στη γεύση και τα μοναδικά συστατικά τους!

 

Προσπάθησε να μην αποκλείεις ομάδες ή είδη τροφών από τη διατροφή σου, εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, καθώς κάθε τροφή περιέχει τα δικά της οφέλη. Δες μήπως μπορείς να τη φας με άλλο τρόπο π.χ. ένα φρούτο που δεν σου αρέσει να τρως χρησιμοποίησέ το σε χυμό ή smoothiesή παγωτό ή κάποιο λαχανικό χρησιμοποίησέ το σε σάλτσες ή αλεσμένο σε μπιφτέκια. Τροφές με υφές που δε σου αρέσουν μπορούν να αλεστούν και να φτιάξεις τα δικά σου dip για να βουτάς τα κράκερ ή τις φρυγανιές σου. Ταίριαξε τροφές που δε σου αρέσει η γεύση τους με άλλες που σου αρέσουν, ώστε να την καλύψουν και να καταφέρεις να τη φας και να την απολαύσεις!

Καλή επιτυχία και ελπίζουμε να το πετύχεις, γιατί η συνήθεια… σκοτώνει και τη διατροφή σου!!!