Θες να χορταίνεις και να μην παχαίνεις;

Αναρωτιέσαι αν αυτό γίνεται; Να είσαι χορτάτη και ταυτόχρονα να χάνεις κιλά ή να διατηρείς το βάρος σου; Ναι, κι όμως γίνεται, με μερικά εύκολα κόλπα που θα εφαρμόσεις στη διατροφή σου!

Είτε κάνεις δίαιτα με στόχο να χάσεις κιλά είτε προσέχεις να διατηρήσεις το σημερινό ςου βάρος, είναι λογικό να μη θέλεις να νιώθεις μονίμως στερημένη, αλλά χορτάτη. Εμείς σου αναφέρουμε μερικά κόλπα και επιλογές που εάν ενσωματώσεις στο διατροφικό σου πρόγραμμα, θα νιώθεις χορτάτη και ικανοποιημένη από το φαγητό, χωρίς να επιβαρύνεσαι με επιπλέον θερμίδες.

 

Επίλεξε τροφές με λίγες θερμίδες

Προτίμησε τροφές με χαμηλές θερμίδες ανά μονάδα όγκου, όπως π.χ. λαχανικά. Με πιο απλά λόγια, μπορείς να φας αρκετή ποσότητα από αυτές τις τροφές, π.χ. ένα ολόκληρο μπολ, και ταυτόχρονα να πάρεις λίγες θερμίδες σε σχέση με την ποσότητα. Το στομάχι σου γεμίζει, νιώθεις χορτάτη και δεν παχαίνεις! Ταυτόχρονα, έχεις πάρει και αρκετές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά!

Πρόσθεσε τέτοιες τροφές σε κάθε σου γεύμα, π.χ. λίγο μαρούλι ή ντομάτα σε ένα σάντουιτς στο σνακ σου και ένα μεγάλο μπολ με ποικιλία λαχανικών στο μεσημεριανό και το βραδινό σου. Ξεκίνα από το πιάτο με τη σαλάτα για να χορτάσεις νωρίτερα!

 

Επίλεξε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες, εκτός από το ότι είναι θρεπτικές και χρήσιμες για τη λειτουργία του εντέρου σου, βοηθούν να νιώθεις πληρότητα. Οι φυτικές ίνες διογκώνουν το περιεχόμενο στο στομάχι σου, ιδιαίτερα όταν πιεις και λίγο νερό μαζί και σε κάνουν να νιώθεις πλήρης και να χορταίνεις στην ουσία με λιγότερη ποσότητα φαγητού, αλλά και να νιώθεις χορτάτη για περισσότερη ώρα. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι φρούτα, λαχανικά και προϊόντα από σιτηρά ολικής άλεσης, π.χ. ψωμί, δημητριακά κτλ.

 

Απόφυγε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα θερμίδων

Κάνε το αντίθετο, δηλαδή, από αυτό που είπαμε στην αρχή! Μείωσε την ποσότητα που τρως από τροφές που περιέχουν πολλές θερμίδες σε λίγη τους ποσότητα. Για να διατηρήσεις το θερμιδικό στόχο σου, θα αναγκαστείς να τρως πολύ λίγο από αυτές τις τροφές, με αποτέλεσμα να μη χορταίνεις και να μη νιώθεις το ίδιο γεμάτο το στομάχι σου! Τέτοιες τροφές είναι κυρίως τα λίπη, η ζάχαρη και το αλκοόλ και θεωρούνται τροφές πυκνές σε θερμίδες και  ταυτόχρονα φτωχές σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης παράγωγα τροφών που τις περιέχουν είναι σάλτσες, ντρέσινγκ, γλυκά κτλ.

Προσοχή! Παρόλο που το ιδανικό  είναι να αφαιρέσεις εντελώς το αλκοόλ και τη ζάχαρη από τη διατροφή σου, δεν ισχύει το ίδιο για τα λιπαρά. Όπως γνωρίζεις υπάρχουν τα καλά λιπαρά που είναι απαραίτητα στη διατροφή σου, ενώ καθημερινά ο οργανισμός σου χρειάζεται οπωσδήποτε μια μικρή ποσότητα λιπαρών για να λειτουργήσει σωστά. Η μικρή ποσότητα λιπαρών σε βοηθά να μένεις χορτάτη, απλώς θα πρέπει να τα καταναλώνεις με πολλή προσοχή και μέτρο γιατί με μια μικρή ποσότητα παραπάνω θα αυξήσεις πολύ τη θερμιδική σου πρόσληψη. Απλώς κάνε καλή επιλογή λιπαρών, προτίμησε αγνό παρθένο ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς αντί για μαργαρίνες, βούτυρο κτλ.

 

Φάε αντί να πίνεις!

Όταν μασάς, το φαγητό σου διαρκεί περισσότερη ώρα και το μάσημα στέλνει επίσης μηνύματα χορτασμού στον εγκέφαλό σου. Ενώ όταν πίνεις, π.χ. ένα χυμό ή γάλα, παίρνεις αρκετές θερμίδες σε λίγες στιγμές και ίσως αυτό δεν ικανοποιεί το αίσθημα της πείνας σου. Επίσης, καις περισσότερο προσπαθώντας να χωνέψεις φαγητό, παρά υγρή τροφή, οπότε αυξάνεις το μεταβολισμό σου.

 

Φάε αργά και απολαυστικά

Όπως σου είπαμε παραπάνω, το μάσημα κάνει καλό! Φάε αργά και απόλαυσε με όλες τις αισθήσεις σου το φαγητό σου, κοίτα το, μύρισέ το και απόλαυσέ το! Μόλις τελειώσεις θα νιώσεις ευχαριστημένη και τυχερή που είχες ένα τόσο όμορφο γεύμα!

 

Χρησιμοποίησε μυρωδικά και μπαχαρικά

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μυρωδικά βότανα και μπαχαρικά (αυτά με μέτρο!) στα φαγητά σου, για να ενισχύσεις τη γευστική τους απόλαυση χωρίς να επιβαρυνθείς με θερμίδες! Οι επιλογές σου είναι αμέτρητες, κάνε τις δοκιμές σου και απόλαυσε!

 

Πίνε συχνά νερό

Το χρειάζεσαι για πολλούς λόγους, για σωστή ενυδάτωση, για βοήθεια στην αποβολή τοξινών και την αύξηση του μεταβολισμού, αλλά βοηθά να γεμίζει το στομάχι σου και να νιώθεις πιο πλήρης. Πίνε αρκετό ανάμεσα στα γεύματα και λίγο πριν αρχίσεις να τρως.

 

Συνδύασε τις τροφές σου

Ο συνδυασμός πρωτεΐνης με υδατάνθρακα σε ένα γεύμα ή σνακ σε βοηθά να είσαι χορτάτη για περισσότερη ώρα, από ό,τι εάν έτρωγες μόνο τροφές από τη μία ομάδα. Μη φοβάσαι, λοιπόν, την πρωτεΐνη (άπαχη φυσικά) και πρόσθεσέ τη σε κάθε γεύμα σου ή σνακ. Π.χ. φάε ένα σάντουιτς με ψωμί, τυρί και μαρούλι ή ντομάτα, πρόσθεσε στα δημητριακά σου ξηρούς καρπούς ή γάλα, βάλε μια φέτα γαλοπούλα στο τοστ σου κτλ.

 

Λάβε υπόψη σου το γλυκαιμικό δείκτη

Επίλεξε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ώστε να μην υπάρχουν απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος, κάτι που προκαλεί αίσθημα πείνας και ανάγκη για γλυκό, ιδιαίτερα εάν σε πιάνουν συχνά λιγούρες! Προτίμησε τροφές πλήρους άλεσης και συμβουλεύσου τους σχετικούς πίνακες για τα φρούτα και λαχανικά.

 

Πιες ροφήματα χωρίς θερμίδες

Τα ροφήματα με ελάχιστες θερμίδες μπορούν να σε κάνουν να μειώσεις την πείνα σου και να μη βιαστείς για το επόμενο γεύμα σου! Τέτοια ροφήματα είναι τα διάφορα αφεψήματα, όπως τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο κτλ. Επίσης, καφές χωρίς ζάχαρη, με μέτρο ή αραιωμένοι χυμοί φρούτων. Π.χ. αραίωσε 1 μέρος χυμό με 3 μέρη νερό.

 

Ακολούθησε τις συμβουλές μας και μείνε χορτάτη ΚΑΙ αδύνατη!!!