7 τρόποι να απαλλαγείς από το στρες

Το στρες και το άγχος είναι μέσα στη ζωή μας. Εάν όμως θες να απαλλαγείς από αυτό ή έστω να το μειώσεις αισθητά, διάβασε τρόπους που θα σε βοηθήσουν να το κάνεις και έτσι θα αποκτήσεις καλύτερη ποιότητα ζωής, θα χαίρεσαι πιο πολύ τη ζωή σου καθημερινά και θα έχεις καλύτερη υγεία.

 

 

Ασκήσου!

Πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν τον ευεργετικό ρόλο της ήπιας άσκησης στην καταπολέμηση του στρες. Γυμνάσου, ανέβα σκάλες ή απλώς βγες για έναν αναζωογονητικό περίπατο! Εάν η όρεξη και η υγεία σου το επιτρέπουν, μπορείς να ασχοληθείς πιο συστηματικά με έναν τρόπο άσκησης που σου αρέσει, οι επιλογές σου είναι αμέτρητες: pilates, yoga, τέννις, γυμναστήριο, τρέξιμο στο πάρκο κ.α.

 

Πάρε τον έλεγχο στη διατροφή σου!

Οι λιγούρες και η έντονη επιθυμία σου για λιπαρά και ζάχαρη σε οδηγούν σε κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών που δεν θέλεις να τρως; Χρησιμοποιείς το φαγητό για ανακούφιση (πώς με ηρεμεί αυτή η σοκολάτα!) και για να διώξεις το άγχος; Σταμάτα τώρα! Μπαίνεις σε ένα φαύλο κύκλο και το μόνο που κερδίζεις είναι κιλά και τύψεις. Μείωσε τη ζάχαρη και μην ενδίδεις στις λιγούρες και θα δεις ότι θα την επιθυμείς λιγότερο και θα βρεις άλλους τρόπους να διώχνεις την κακή διάθεση και το άγχος.

 

Κοιμήσου!

Ο ύπνος είναι από τα πιο βασικά στοιχεία που σου εξασφαλίζουν ηρεμία και ισορροπημένα επίπεδα ορμονών. Εξασφάλισε 7-8 ώρες συνεχόμενου ύπνου κάθε μέρα και ένα ήρεμο περιβάλλον για ύπνο, χαμηλό ή καθόλου φωτισμό, ησυχία και όχι τηλεόραση ή καφέ πριν τον ύπνο.

 

Εστίασε στο παρόν

Το άγχος είναι στην πραγματικότητα υπερβολική ανησυχία και φόβος για το μέλλον, που συχνά βασίζεται σε δυσάρεστες εμπειρίες ή συναισθήματα για το παρόν. Εάν αγχώνεσαι υπερβολικά για το αύριο, δεν μπορείς να απολαύσεις το σήμερα. Οι ευτυχείς άνθρωποι έχουν καταφέρει να ζουν κάθε στιγμή, να βιώνουν τα συναισθήματά τους και να εμπλέκονται συναισθηματικά και διανοητικά σε ό,τι τους συμβαίνει στο παρόν. Έτσι, απολαμβάνουν καλύτερα το παρόν τους και έχουν λιγότερο άγχος για το μέλλον. Απόλαυσε την ημέρα, τις εμπειρίες με τους ανθρώπους γύρω σου, μια ωραία μελωδία, οτιδήποτε επισκέπτεται τις αισθήσεις σου. Και θυμήσου, είναι άλλο πράγμα η προνοητικότητα και άλλο η υπερβολική ανησυχία που σου καταστρέφει το παρόν και σε φθείρει ψυχολογικά και σωματικά.

 

Βγες από τη ρουτίνα

Βάλε ποικιλία στη ζωή σου, στα πιο καθημερινά πράγματα. Πήγαινε από ένα διαφορετικό δρόμο στη δουλειά, περπάτησε σε ένα νέο μονοπάτι, δοκίμασε νέα μέρη για εξόδους, νέα χόμπι, γνώρισε νέους ανθρώπους, δοκίμασε ένα καινούριο φαγητό! Όλα αυτά διεγείρουν ευχάριστα τον εγκέφαλό σου και σου δίνουν νέες εικόνες που σε ανανεώνουν και σε ξε-αγχώνουν.

 

Δούλεψε το μυαλό σου

Η ενασχόληση του μυαλού και του εγκεφάλου σου με διανοητικές δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει πολύ τη διάθεσή σου και τη μείωση του στρες, καθώς η προσοχή σου στρέφεται αλλού και ενεργοποιούνται επίσης νέα τμήματα του εγκεφάλου, κάτι που σε ανανεώνει. Δοκίμασε σταυρόλεξα, Sudoku, scrabble, παιχνίδια στρατηγικής, κουίζ. Άκου μουσική ή δες νέους πίνακες ζωγραφικής.

 

Μη διστάζεις να ζητήσεις βοήθεια

Πάντοτε μπορείς να μιλήσεις σε μια καλή φίλη ή άτομο της εμπιστοσύνης σου. Όμως, εάν νιώθεις ότι το στρες, το άγχος ή η κακή διάθεση έχουν πάρει τον έλεγχο στη ζωή σου και αισθάνεσαι αβοήθητη, μη διστάσεις να μιλήσεις στο γιατρό σου ή σε κάποιον ψυχολόγο. Η βοήθεια που θα πάρεις  μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ζωής σου και να σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί δεν ζήτησες βοήθεια νωρίτερα!