Συμβουλές για τη χρήση φακών επαφής

Οι φακοί επαφής είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για τα προβλήματα όρασης, όπως π.χ. μυωπία και διατηρούν αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία σου, ενώ σου προσφέρουν καλύτερη όραση με φυσικό αποτέλεσμα. Μάθε πώς να τους χρησιμοποιείς και πώς να τους φροντίζεις σωστά για πιο όμορφα και υγιή μάτια!

 

 

 

 

 

Πώς τους τοποθετείς

 

Ο οφθαλμίατρός σου ή ο οπτικός σου θα σου δείξουν τον τρόπο να τοποθετείς και να αφαιρείς τους φακούς επαφής στα μάτια σου. Εάν δεν το έχεις ξανακάνει θα σου φανεί δύσκολο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και σε λίγες μέρες θα μπορείς να το κάνεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα! Η διαδικασία είναι απλή: με το ένα δάχτυλο του ενός χεριού κατεβάζεις λίγο το βλέφαρο και με τον δείκτη του άλλου χεριού κρατάς το φακό που βάζεις απαλά στο μάτι σου. Για την αφαίρεση, κατεβάζεις το βλέφαρο και με τον δείκτη τραβάς πολύ απαλά το φακό προς το λευκό μέρος του ματιού σου και μετά προς τα έξω με τη βοήθεια και του αντίχειρα.

 

 

 

Μη φοράς τους φακούς σου όταν κοιμάσαι

 

Οι φακοί πρέπει να αναπνέουν και όταν κοιμάσαι τα κλειστά σου βλέφαρα φτιάχνουν ένα περιβάλλον που ευνοεί τις μολύνσεις. Αφαίρεσέ τους οπωσδήποτε πριν κοιμηθείς και μπορείς να έχεις μαζί σου τη θήκη και το υγρό σε μικρή συσκευασία ή να χρησιμοποιήσεις φακούς μιας ημέρας όταν ξέρεις πως ίσως δε γυρίσεις σπίτι το βράδυ.

 

 

 

Καθαρά χέρια πριν τους αγγίξεις

 

Κάνε σχολαστικό πλύσιμο στα χέρια σου με σαπούνι και όχι κρεμοσάπουνο ή συνθέσεις με έλαια και σκούπισέ τα σε καθαρή πετσέτα για να μην είναι υγρά όταν πιάνεις τους φακούς. Φυσικά, αν θες να χρησιμοποιήσεις ενυδατική κρέμα στα χέρια σου θα πρέπει να περιμένεις να ολοκληρώσεις την εφαρμογή των φακών σου.

 

 

 

Δεξιά και αριστερά

 

Για να μη μπερδεύεις ποιος φακός είναι δεξιά και ποιος αριστερά, ξεκίνα πάντα με το ίδιο μάτι, π.χ. το δεξί όταν τους βάζεις και με το ίδιο όταν τους βγάζεις, ώστε να γίνει αυτόματη συνήθεια.

 

 

 

Σχολαστικό καθάρισμα για καθαριότητα και διάρκεια

 

Το σχολαστικό καθάρισμα των φακών σου με το ειδικό υγρό είναι πολύ σημαντικό όταν τους αφαιρείς. Διάβασε τις οδηγίες που συνοδεύουν το υγρό των φακών σου και μην το αμελείς, δηλαδή απλώς να τους τοποθετείς στη θήκη, γιατί έτσι μειώνεις τη διάρκεια ζωής τους, ρισκάρεις να φθαρεί η επιφάνειά τους και να μη βλέπεις καθαρά, ενώ φυσικά δεν διασφαλίζεις την υγιεινή σου. Τα πιο συνηθισμένα υγρά είναι πολλαπλών χρήσεων, δηλαδή με το ίδιο υγρό ξεπλένεις, καθαρίζεις και αποθηκεύεις τους φακούς επαφής.

 

Επίσης, συνήθως χρησιμοποιείς υγρό φυσιολογικού ορού για το ξέβγαλμα του υγρού των φακών επαφής πριν τους φορέσεις, αλλά θυμήσου ότι ο φυσιολογικός ορός δεν είναι καθαριστικό και δεν καθαρίζει τους φακούς σου, δηλαδή δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το υγρό καθαρισμού.

 

 

 

Κράτα τους φακούς σου μακριά από το νερό

 

Το νερό δεν είναι ασφαλές για τους φακούς σου και μην το θεωρήσεις ποτέ μέσο καθαρισμού ή αποθήκευσής του, καθώς μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια. Επίσης, προσπάθησε να μη φοράς τους φακούς σου όταν κάνεις ντους ή πλένεις το πρόσωπό σου.

 

 

 

Αντικατάστησε τη θήκη των φακών σου όταν πρέπει

 

Καθαροί φακοί επαφής σημαίνει καθαρή θήκη αποθήκευσης. Ίσως θες να έχεις μία θήκη επιπλέον για ώρα ανάγκης, αλλά μην κρατάς παλιές θήκες πολύ καιρό. Αντικατάστησέ τις κάθε φορά που παίρνεις μια νέα θήκη μαζί με νέο μπουκαλάκι από υγρό καθαρισμού. Ξέπλυνε τη θήκη και τα καπάκια της κάθε φορά που τους φοράς με κατάλληλο υγρό και άφηνέ τη να στεγνώσει χωρίς να την κλείσεις.

 

 

 

Διάρκεια των φακών επαφής

 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία των ματιών σου να αντικαθιστάς τους φακούς επαφής σου σύμφωνα με τις ενδείξεις τους, ακόμη κι αν δεν τους φοράς καθημερινά.

 

 

 

Σε ενοχλεί ο φακός σου;

 

Συνήθως όταν νιώθεις ενόχληση σημαίνει ότι είτε ο φακός έχει γυρίσει το μέσα-έξω είτε υπάρχει κάποιο χνούδι ή σκουπιδάκι ανάμεσα στο φακό σου και στο μάτι. Το καλύτερο είναι να τον αφαιρέσεις με καθαρά χέρια φυσικά και να τον ξεπλύνεις με φυσιολογικό ορό. Για να δεις αν έχει γυρίσει ανάποδα, δες τις άκρες του: εάν σχηματίζουν U είναι σωστός, εάν οι άκρες γυρίζουν και θυμίζει περισσότερο V είναι ανάποδα. Σε αυτή την περίπτωση, τον γυρίζεις, τον ξεπλένεις και τον φοράς. Τσέκαρε εάν είναι καθαρός ή εάν έχει λεκέδες ή μικρές ρωγμές. Αν είναι φθαρμένος και η ενόχληση επιμένει, επισκέψου τον οφθαλμίατρο ή τον οπτικό σου.

 

 

 

Μακιγιάζ και φακοί επαφής

 

Φυσικά και μπορείς να βάψεις τα μάτια σου εάν κάνεις χρήση φακών επαφής. Θυμήσου ότι πρέπει να φορέσεις του φακούς σου πριν το μακιγιάζ όπως και να τους αφαιρέσεις πριν το ντεμακιγιάζ. Χρησιμοποίησε υποαλλεργικά προϊόντα π.χ. μάσκαρα και σκιές και καλύτερα να αποφύγεις τα γκλίτερ. Φρόντισε να μη βάφεις με μολύβι ή eyeliner το εσωτερικό των βλεφάρων και να αντικαθιστάς συχνά τα προϊόντα για την αποφυγή μολύνσεων.

 

 

 

Στα σπορ και στο νερό

 

Μπορείς να αθλείσαι κανονικά με τους φακούς επαφής σου, μάλιστα σου προσφέρουν καλύτερη όραση και ευελιξία από ό,τι τα γυαλιά. Πρόσεξε απλώς ότι εάν ασκείσαι σε εξωτερικό χώρο ίσως ο αέρας τους ξηραίνει, οπότε καλό είναι να έχεις μαζί σου ειδική αμπούλα φυσιολογικού ορού ή ειδικών σταγόνων για την ενυδάτωσή σου εάν χρειαστεί. Εάν κολυμπάς σε πισίνα, θα χρειαστείς οπωσδήποτε γυαλάκια κολύμβησης για να τους προστατεύεις και να μπορείς να ανοίγεις τα μάτια σου. Περιττό να σου πούμε ότι εάν ανοίξεις τα μάτια σου με τους φακούς σε θάλασσα ή πισίνα, το πιο πιθανό είναι ο φακός σου να παρασυρθεί και να μη τον βρεις ξανά, ενώ ήδη η επαφή του με το νερό τον καθιστά επικίνδυνο για μολύνσεις.

 

 

 

 

 

Τέλος, μην ξεχνάς να έχεις σε κάθε περίπτωση μαζί σου ένα ζευγάρι γυαλιά που να αντικαταστήσουν τους φακούς σου εάν συμβεί κάτι, π.χ. χάσεις ένα φακό ενώ οδηγείς και κάνε συνήθεια να έχεις πάντοτε και 2-3 αμπούλες φυσιολογικό ορό ή σταγόνες για την ενυδάτωσή τους.