Ποιο είναι το κατάλληλο έδαφος για το τρέξιμο;

Σου αρέσει το τρέξιμο ή έχεις ήδη αρχίσει την πορεία σου με το πιο δημοφιλές άθλημα, αλλά αναρωτιέσαι πού μπορείς να τρέχεις ώστε να έχεις αποτελέσματα, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμών για τις αρθρώσεις σου. Σου αναλύουμε όλες τις πιθανές επιφάνειες που μπορείς να τρέξεις και χρήσιμα στοιχεία για να διαπιστώσεις ποιά είναι η πιο κατάλληλη για σένα.

 

Το τρέξιμο είναι στην πραγματικότητα ένα άθλημα αντίστασης, καθώς σε κάθε βήμα σου ασκούνται μεγάλες δυνάμεις στα πόδια σου, πολλαπλάσιες από το ίδιο το βάρος σου. Φυσικά, το σώμα σου προσαρμόζεται σταδιακά στην πρόκληση αυτή, αλλά χρειάζεται προσοχή για να αποφύγεις τους τραυματισμούς και να χτίσεις υγιή οστά και μυς.

Η επιλογή του σωστού εδάφους για τις προπονήσεις σου στο τρέξιμο είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την αποφυγή τραυματισμών, όσο και για να δεις αποτελέσματα από την προπόνησή σου.

 

Άσφαλτος

Θεωρείται σκληρό έδαφος που καταπονεί τα πόδια και τον αχίλλειο τένοντα. Μπορείς να την προτιμήσεις εφόσον δεν έχεις ιδιαίτερο ιστορικό τραυματισμών, αλλά εάν βρίσκεσαι σε φάση αποκατάστασης απόφυγέ την.

 

Χώμα

Τα μονοπάτια από χώμα σε ένα πάρκο ή στο  βουνό θεωρούνται σαφώς πιο μαλακά από την άσφαλτο. Οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα γόνατα και γοφούς, αλλά θα πρέπει να προσέξεις πολύ και ίσως να τα αποφύγεις εάν αντιμετωπίζεις πρόβλημα ή τραυματισμό στον αστράγαλό σου, καθώς πρόκειται για ανώμαλες επιφάνειες όπου το πόδι σου κάθε φορά προσγειώνεται με διαφορετική γωνία.

 

Γρασίδι

Είναι το ιδανικό έδαφος για ελάχιστη καταπόνηση και για αποκατάσταση τραυματισμών, καθώς το γρασίδι αποβαίνει πολύ την κρούση και τους κραδασμούς που προκαλούνται κατά την επαφή του ποδιού με το έδαφος. Πρόσεξέ το μόνο εάν υποφέρεις από πελματιαία απονευρωσίτιδα, μια φλεγμονώδης κατάσταση στην περιοχή της φτέρνας.

 

Άμμος

Η άμμος αποτελεί ένα πολύ ασταθές υπόβαθρο για τα πόδια σου. Μπορεί έτσι να δυναμώνει πολύ τους μύες και τους τένοντες του ποδιού σου, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς στις άλλες επιφάνειες οι μύες αυτοί παραμένουν πιο ατροφικοί, κάτι που σε κάνει ευαίσθητη σε τραυματισμούς, εάν το παρακάνεις. Εάν θέλεις να τρέξεις σε άμμο, δοκίμασέ το με ήπια ένταση και όχι ως βασικό έδαφος της προπόνησής σου. Πρόσεξε πολύ εάν έχεις ιστορικό με τον αστράγαλό σου ή τον αχίλλειο τένοντα.

 

Ταρτάν

Η γνωστή επιφάνεια των σταδίων στίβου είναι μαλακή και επίπεδη και ιδανική εάν είσαι ευαίσθητη σε τραυματισμούς ή είσαι σε φάση αποκατάστασης. Είναι πολύ πιο μαλακή από την άσφαλτο, αλλά όχι ασταθής ώστε να επιβαρύνει τον αστράγαλό σου. Προτίμησέ τη όσο πιο συχνά μπορείς. Τα μόνα μειονεκτήματα είναι ότι δεν μπορείς να προπονηθείς σε έδαφος με κλίση και ότι επιβαρύνει όσους υποφέρουν από σύνδρομο λαγωνοκνημιαίας ταινίας (ΙΤΒ), ιδιαίτερα στις στροφές.

 

Διάδρομος

Η επιφάνεια του διαδρόμου θεωρείται πολύ πιο απαλή για τις αρθρώσεις σου από την άσφαλτο και επίσης σου εξασφαλίζει επίπεδη επιφάνεια. Μπορείς να προπονηθείς άνετα σε διάδρομο εάν προετοιμάζεσαι για κάποιο αγώνα δρόμου, ώστε να μην έχεις την επιβάρυνση του σκληρού δρόμου, απλώς θα χρειαστεί να προσθέσεις μερικές προπονήσεις σε κλίση και σε άσφαλτο για την προετοιμασία σου.

 

 

Θυμήσου ότι η επιλογή του εδάφους μπορεί να είναι εντελώς εξατομικευμένη ανάγκη, ανάλογα δηλαδή με τους στόχους σου και την κατάσταση των ποδιών σου. Επίσης, είναι και πρακτικό ζήτημα, π.χ. σε ποιους χώρους έχεις πιο εύκολη πρόσβαση (στάδιο, χωμάτινο μονοπάτι κτλ.)

Τέλος, μην ξεχνάς ότι μπορείς να εναλλάσσεις το έδαφος στο οποίο τρέχεις μέσα στις μέρες της εβδομάδας, ώστε να κάνεις μια μίξη από πιο απαιτητικά εδάφη με εδάφη που είναι πιο φιλικά στα πόδια σου και μην αμελείς τις απαραίτητες ασκήσεις ενδυνάμωσης που σε προστατεύουν από τραυματισμούς.